Поред НАТО вежби, у Украјини се, према информацијама са терена, спрема тотални хаос пред Светско првенство. У Авганистану су спремни одреди ДАЕШ-а који само чекају знак да преко бивших совјетских република и каспијског региона продру до руских граница, каже Александар Жилин, шеф Центра за изучавање друштвених проблема националне безбедности.

Ово јесте период током године у којем се обављају војни маневри, али одлука НАТО-а да на границама Русије проверава своју оружану способност, баш уочи почетка Светског првенства, јесте заправо индиректна претња.

 

 

Директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач овако за Спутњик коментарише почетак велике војне НАТО вежбе „Удар сабље 18“, на границама Русије. Он сматра да је изабран термин заправо део стратегије пре свега Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства.

„То су индиректне претње према Русији. Балтичке државе и Пољска, где се одржавају вежбе, простор су са кога се директно угрожавају витални национални интереси Руске Федерације. Треба имати на уму да је то свега 600 километара од Москве и да су саме вежбе усмерене према граду Калињинграду као руској територији, која је у војном смислу припремљена за одбрану и има стратешки утицај на било какве војне операције на европском континенту“, каже Ковач.

Он додаје и да Американци никад не пропуштају прилику да у те вежбе буде укључено што више других држава и нација, како би се добио осећај мултинационалне акције.

„Свакако да је њихов значај највећи у погледу ангажовања војника и технике свих видова војске, од поморских снага, копнене војске па до ваздухопловаца, и без таквог приступа и такве стратегије не би ни било приближавања ни груписања ка границама Русије“, каже Ковач.

Шеф Центра за изучавање друштвених проблема националне безбедности Александар Жилин каже за Спутњик да су вежбе које спроводе НАТО државе из Источне Европе на самим границама са Руском Федерацијом само један фрагмент из ширег плана који је својевремено био усвојен и чија је суштина у томе да се сада пред одржавање Светског првенства у фудбалу врши притисак на Русију.

„Наши англосаксонски ’заклети пријатељи‘ покушавају да врше притисак на снаге Русије у сваком погледу. Видите, овде се планирају вежбе, у Украјини се, према информацијама са терена, спрема тотални хаос, све је спремно да се ситуација у Донбасу додатно закомпликује и заоштри. У Авганистану су припремљени читави одреди ДАЕШ-а који само чекају знак да преко бивших совјетских република и каспијског региона продру све до руских граница“, рекао је Жилин.

Он сматра да САД морају некоме да продају застарело оружје и технику и да је због тога смишљен мит да су државе Источне Европе у страшној опасности од Русије.

„Ова прича се радо сервира пореским обвезницима од којих се редовно узима много новца на рачун војног буџета. Мит подразумева да ће Русија напасти балтичке државе и Пољску и окупирати их. Ове актуелне НАТО војне вежбе су тек један део целог тог мита који се сервира обичним људима, пореским обвезницима држава-чланица Алијансе. А заправо, НАТО се у Европи претворио у војни конвој и колонизатора“, каже Жилин.

Наш саговорник из Москве каже и да овај нови вид војног колонијализма подразумева да се војска једне државе потчињава другој држави, наоружава туђим оружјем

„То је такође онај случај када војска једне државе мора да испуњава наредбе генерала неких нејасних структура, у овом случају на пример Комитета начелника штабова НАТО-а, а који пак спроводи одлуке Вашингтона. Британија излази делимично из ових неоколонијалних структура након ’брегзита‘, а остале државе-чланице остају у организацијама које им ограничавају суверенитет. На овај начин се спроводи глобални систем управљања“, закључује Жилин.