Црногорска полиција наставила је хапшења грађанских активиста који су покушавали да спрече улазак механизације на градилиште вртића у Бару

Једна од приведених, која је била трудна, наводно је имала спонтани побачај. Настављени су протести грађана Бара због сече више од 90 чемпреса у једном кварту тог црногорског града, а према незваничним информацијама, после јутрошње акције полиције и привођења појединих демонстраната, трудница је изгубила бебу.

Ивана Јоличић Мећикукић, која је била у другом стању, приведена је у петак пре подне након што је са групом грађана блокирала улаз на градилиште вртића у дворишту барске Гимназије. Она је седела у знак протеста испред градилишта заједно са још неколицином демонстраната, након чега су дошли полицајци и почели да је одвлаче.

– Оставите ме, трудна сам – повикала је она, а и остали демонстранти су говорили полицајцима да је трудна. Они се на то нису обазирали, него су наставили „акцију“. На Фејсбук страници „Зауставимо градњу вртића у дворишту Гимназије/Економске“ објављено је да је „трудница према којој је полиција применила силу, изгубила бебу“. Ово је, дакле, незванична информација.

Из полиције су реаговали поводом, како се наводи у саопштењу, „здраствених компликација“ које је имала једна од приведених особа приликом јутрошње интервенције када је група грађана која је спречавала улазак грађевинске механизације на градилиште вртића. Из Управе полиције изразили су жаљење тим поводом.

– Службеници Централне безбедности Бар су јутрос приликом пружања асистенције ‘ЛД Градња д.о.о. Никшић’, привели пет грађана, међу којима је била и женска особа, који су сви пружали активан физички отпор и спречавали улазак радних машина на градилиште. На инсистирање службеника полиције, извршен је лекарски преглед поменуте женске особе, с обзиром на чињеницу да се изјаснила да је у другом стању. Том приликом нису констатоване повреде – наводи се у саопштењу Управе полиције.

Из полиције су додали да ће предузети све мере на утврђивању евентуалне одговорности полицијских службеника, а списи ће бити упућени Одељењу за унутрашњу контролу полиције на упознавање. Службеници барске полиције су јутрос привели пет грађана који су спречавали улазак грађевинских машина на градилиште.

Група Барана је и у четвртак увече покушала да спречи улазак механизације у двориште, па је полиција интервенисала и привела неколико активиста који су убрзо пуштени након што су им узети подаци. Пре готово месец дана у дворишту гимназије је посечено више од 90 чемпреса након чега је уследила реакција незадовољних грађана који и даље на протестима негодују због те одлуке. Они који се противе изградњи вртића у центру града сваке недеље организују протестну шетњу. Грађани Бара који подржавају грађанску иницијативу поручују да су њихови циљеви исти: хитан прекид свих радова у дворишту Гимназије, обнова и пошумљавање дворишта и утврђивање одговорности за почињен „еколошки злочин“.

--