Дуго припремана, снимана са буџетом од 300.000 евра по епизоди, телевизијска серија РТС-а, “Немањићи”, тачније њена прва епизода (има их 12) приказана у новогодишњој ноћи, дочекана је с изузетним интересовањем. Али, велика очекивања нису испуњена, напротив. Добили смо серију коју јавност Србије назива дилетантском, испод сваког нивоа, готово антирекламом и за Немањиће и за историју Срба уопште.

Иза овог пројекта стоји Радио телевизија Србије, на чију адресу већ десетак дана стижу најгоре критике, оптужбе, чак и увреде. Све због Немањића али и других “достигнућа” из сфере серијског програма РТС-а, откад је на његовом челу Драган Бујошевић, а Небојша Брадић, уредник Културно уметничког програма.

Познате личности, филмски ствараоци, режисери, глумци, драматурзи, новинари, лингвисти…питају се да ли је могуће да РТС једну велику националну причу, о Немањићима, режијски, сценаристички, визуелно, продукцијски…у телевизијској играној презентацији сведе на ниво који је скоро аматерски.

Како је могло да се догоди да РТС сними серију мимо предвиђене процедуре која подразумева најпре стручну оцену сценарија, па одабир режисера који има уметничко али и животно искуство за један овакав посао, затим глумачки кастинг и онда снимање пилот-епизоде која иде на оцењивање Програмском савету РТС-а и стручној комисији састављеној од историчара, редитеља, лингвиста, драматурга… Ако оно што је урађено све те провере прође с позитивним оценама, креће се са наставком снимања или се чека на елиминисање уочених грешака, на могуће поправке и наставак реализације серијала.

Ништа од тога није примењено у случају “Немањића”. Одлуку су, како сазнајемо, донели Драган Бујошевић и Небојша Брадић уз консултацију са режисером Гораном Марковићем и новинаром Миланом Влајчићем.

Према сазнањима Интермагазина, већ првог дана након божићних празника почеле су неформалне консултације унутар РТС-а ал и изван те куће, шта да се ради, како изаћи из настале, веома сложене и по РТС тешке ситуације; потрошено је преко три и по милиона евра на нешто што не ваља, што може да буде окарактерисано, ако се настави приказивање Немањића, као велика срамота државне телевизије. Директор Бујошевић тврди да је по једној епизоди потрошено 200, а не 300 хиљада евра, да је прави трошак РТС-а 75 хиљада, док су остатак, како он каже, дали други. Верујемо да ће се ово истерати на чистац.

Службених састанака Надзорног одбора и Програмског савета РТС-а, није било али је, према нашим сазнањима, у току жива консултација чланова ова два тела. Према неслужбеним информацијама у разговоре је укључено и Министарство културе, све са циљем да се нађе решење које би умањило већ нанету штету РТС-у, финансијску и сваку другу.

У тим разговорима, сазнаје Интермагазин, највише се говори о смени руководства РТС-а пре свега Драгана Бујошевића, с целим тимом који је он довео и поставио. Повод за овакав став јесу “Немањићи” али и друге серије произведене у продукција ове куће и приказане на екранима РТС-а; “Комшије”, “Сумњива лица”, “Сенке над Балканом”, “Пси лају, ветар носи”…чији ниво ни из далека не задовољава стандарде које РТС мора да има.

Извор Интермагазина тврди да Бујошевићу и његовој екипи замерају и остале програмске мањкавости; образовни програм готово да не постоји, научни такође, забавни је сведен на једну емисију недељно, нерад се надомешта великим бројем реприза, информативни је потпуно затворен за опозицију, нема дебатних емисија… Укратко, Бујошевић није дорастао месту на којем се налази.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2018/01/02/sekula-i-cera-se-zenili-a-bujke-aminovao-bruku/

У разговору с двојицом новинара РТС-а, Интермагазин сазнаје да последња два дана по овој кући кола прича како Бујошевић неће чекати смену већ ће, свестан ситуације у којој се сам довео, поднети оставку, скупа с Небојшом Брадићем.

Извор: intermagazin.rs