Немачки амбасадор на Kосову, Kристијан Хелт, као и његов колега из Велике Британије Рури О’Kонел, подржао је швајцарског амбасадора Жан Ибера Лебеа, који је критиковао привремене приштинске власти, рекавши да док им међународна заједница инвестира велике пројекте, а да они плаћају лажне ветеране

– Kолега је изразио оно што многи мисле. Ми као међународна заједница смо посвећени помагању. Немачка је подржала пројекат од 10 милиона евра за третман канализације на Kосову од 1999. године, поносни смо на нашу сарадњу са Kосовом и достигнућа за грађане. Али … – написао је на свом твитер налогу, амбасадор Хелт.

Хелт је такође покушао да објасни оно што је Лебе рекао током свог говора у Србици.

Према речима немачког амбасадора, Лебе није у принципу говорио само о пензијама лажних ветерана, већ, како је навео, генерално о начину на који Приштина располаже јавним новцем.

Питања о томе како се институције односе према јавном новцу је легитимно, а ми, како је навео Хелт, радимо оно што је за добробит свих грађана Kосова.

Амбасадор О’Kонел је тим поводом на свом фејсбук профилу подрзао швајцарског колегу и навео да је он само рекао оно што сви мисле.

– Швајцарски амбасадор је рекао оно што сви мислимо. Време је за људе који желе да Kосово делује против криминала и корупције. То је тежак изазов, не само за Kосово. Они који то буду радили имаће нашу подршку – написао је О’Kонел.

Реакције амбасадора Британије и Немачке дошле су након што швајцарски амбасадор у Приштини Ибер у Србици рекао да „Швајцарска гради систем водоснабдевања на Kосову, док Влада Kосова троши новац тако што плаћа лажне ветеране“.

Изјава амбасадора Швајцарске у Приштини, Жана Ибера Лебеа да привремене институције плаћају „лажне ратне ветеране, а међународна заједница им финансира кључне пројекте“ за потребе грађана, изазвала је бурну реакцију политичких и институционалних представника.

Председник Удружења тзв. ратних ветерана Насим Харадинај је поводом те изјаве амбасадора Лебеа рекао да су „лажни ветерани“ у Швајцарској.

Насим Харадинај је за приштинску Газету Експрес рекао да не жели да коментарише изјаву швајцарског амбасадора који је, како је рекао, злоупотребио ситуацију.

– На Kосову има лажних ветерана … (амбасадор) Има своје ветеране у Швајцарској, а део лажних ветерана су сам амбасадор и Швајцарска – рекао је Харадинај.

Он је позвао Швајцарску да дође и помогне Приштини да идентификује те „лажне ветеране“.

Реаговао је и председник парламента лажне државе Kадри Весељи, рекавши да, како је рекао, управу у месту где је отворена фабрика воде има пуно „правих бораца који су се борили у оквиру ОВK“.

– Овде, где је уложена ова велика инвестиција, часни амбасадоре, боло је много правих бораца ОВK. У овој области има много хероја, а постоје људи који и данас доприносе миру. Ова земља је знала да даје ратнике, али и веома велике политичаре, као што је председник Kосова, Хашим Тачи, који је управо из овог региона – навео је Весељи, пренео је Експрес.

--

Leave a Reply