Председник приштинске привремене извршне администрације Рамуш Харадинај истиче да је таксама створена ситуација да одуговлачење с постизањем споразума кошта обе стране.

„По први пут Србију кошта губљење ’времена‘“, нагласио је Харадинај у изјави аустријским новинарима у Приштини, упитан да ли ће таксе остати на снази све док Београд не призна независност Косова.

Он је таксе објаснио тврдњом да је Београд наводно две деценије блокирао увоз робе са Косова.

„Ми смо се таксама бранили“, нагласио је он, додајући да је његова влада заинтересована да се та ситуација превазиђе.

Према његовим речима, Приштина жели коначно решење односа са Београдом, а то, како подвлачи „значи признање од стране Србије“.

Харадинај је на констатацију да су те мере повећале популарност његове странке рекао да је то „поједностављен приказ ствари“.

Таксе које пре свега, како констатује бечки дневник „Курир“, погађају српску мањину на Косову, по Харадинају нису ту да остану заувек.

Споразумом о слободној трговини, како тврди, оне би постале брзо историја.

Харадинај се у разговору са аустријским новинарима у Приштини заложио за визну либерализацију.

„Верујем да ћемо још ове године добити визну либерализацију“, казао је он, додајући да се састао са холандским премијером Марком Рутеом у Њујорку и да сматра да Холандија неће блокирати укидање виза, те да се нада да ни Француска то неће учинити.

„Косово је потпуно други случај од Албаније“, поручио је он у вези са захтевом Холандије да се врате визе за грађане Албаније.

1 KОМЕНТАР

  1. Kaze kosovo je potpuno drugi slucaj od albanije a ne kaze da je sto puta gori slucaj, cveta sverc organima, belim robljem, drogom, oruzjem a tek koliko je siptara u redovima islamske drzave. On misli da zapad to nezna.

Оставите Коментар