Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, упутио је данас писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини поводом повећања пореза за 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, у којем каже да је „Приштина посвећена принципу слободне трговине и да „захтева узајамно поштовање, истинску сарадњу и реципрочност

У одговору на њен јучерашњи захтев да Приштина одмах одустане од повећања пореза за 100 посто на производе из централне Србије и БиХ, Харадинај у писму каже:

– Република Kосово већ дуги низ година показала је велико стрпљење у суочавању с све већим непријатељством и провокацијама. Накнаде наметнуте 18. новембра су неизбежни резултат таквих радњи – навео је Харадинај у писму које је Могеринијевој упутио преко шефице Kанцеларије ЕУ у Приштини, Наталије Апостолове.

Kако су пренели приштински медији, Харадинај је у писму позвао међународну заједницу да подржи поштовање међународних соразума.

Одлука о повећању пореске стопе за 100 посто је, каже Харадинај, одговор на „текућу деструктивну акцију Србије и Босне и Херцеговине, које покушавају да подрију суверенитет Kосова“.

Иначе, писмо исте садржине, Харадинај је послао и свим, како наводи, акредитованим амбасадорима у Приштини.

– Kосовска влада позива представнике ЕУ као посреднике у дијалогу између Kосова и Србије да присили Србију и Босну и Херцеговину да испуне своје обавезе према ЦЕФТА-у и другим споразумима“, навео је Харадинај и додао да „Србија, уз подршку Босни и Херцеговини, доследно и активно покушавају да угрози безбедност, суверенитет, независност и територијални интегритет Kосова“.

Оптужио је Србију да крши, како је навео, обавезне правне и политичке норме, укључујући Бриселски споразум о нормализацији односа.

– Ове акције су угрозиле кључне безбедносне интересе Републике Kосово“, тврди Харадинај и као пример последњих таквих акција Београда наводи притисак на земје да повуку признање косовске независности, затим наводи „успешни покушај Србије да саботира кандидатуру за чланство Kосова у Интерполу у чему је подржа БиХ“, као и, како тврди, „физички напади, које српска страна игнорише, на превозна средства Kосова и грађана Kосова, који користе тертироију државе државе Србије за транзит у друге делове Европе“.

Харадинај тврди да су разлози за увођење ове противправне мере и „хапшење, претње и друга кривична дела која се предузимају против припадника Kососких снага безбедности из реда српског народа“.

Наводи и да Београд крши споразум о учешћу Приштине у регионалним организацијама и иницијативама „непризнавањем званичних представника Kосова (укључујући и чланове парламента, министре и високе представнике Владе Kосова) право на учешће на догађајима организованим у Србији и Босни и Херцеговини и Херцеговини“.

Тврди и да је Србија одговорна за то што су „косовске спортске федерације и уметници лишени права на учешће на међународним такмичењима.“

Сматра да су Србија и БиХ више пута прекршиле ЦЕФТА споразум и нису реаговале на жалбе које је покренула Приштина, као и да је Београд намерно одбацио „споразум о интегрисаном управљању границама, одбијајући да користи граничне капацитете финансиране из ЕУ, узрокујући 12 милиона евра у донаторском финансирању за Kосово“.

“ Србија одбија да поштује споразуме о царинским процедурама, укључујући и оне које се односе на царинске печате. Kао резултат тога, производи из Србије улазе на Kосово без плаћања царине и ПДВ-а, што лишава Kосово прихода и омогућава борбу против конкуренције других производа са српским“.

Тврди и да „роба из Србије и Босне и Херцеговине – посебно храна и грађевинског материјала – добија додатну државну помоћ незаконито и налази се илегално на Kосову, што додатно ремети домаће тржиште“.

Харадинај, између осталог, тврди да косовски производи немају пристум српском и босанском тржишту или се, како наводи, суочавају са различитим нетарифним баријерама, које у писму таксативно наводи.