Дводневно обележавања Дана победе започело је данас испаљивањем почасних плотуна Војске Србије са Савске терасе на Kалемегдану, а након тога на Тргу републике, почео је концерт познатог руског Хора Турецки.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је, непосредно пред почетак наступа руског хора, за Тањуг изразио задовољство због богатог програма којим Београд слави Дан победе над фашизмом.

„Београд је поносан на своју антифашистичку традицију, јер је модерна Европа настала на темељима антифашизма, а Србија и Београд су у тој борби поднели велике жртве заједно са савезницима. Највише са совјетском Црвеном Армијом која је ослободила Београд заједно за југословенским партизанима. Зато сваки 9. мај, Дан победе са поносом славимо“, рекао је Весић.

Он је додао да је Дан победе важан моменат за нашу историју, када треба да се подсетимо на херојску борбу наших предака и да се одупремо ревизији историје која је присутна неколико деценија уназад.

„У тој ревизији историје џелати постају жртве, а жртве џелати. Ми тој ревизији историје морамо да се одупремо јер треба да се зна ко је био на којој страни историје“, казао је Весић.

Поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања 80 година од почетка Другог светског рата на овим просторима, Град Београд, Фондација Бесмртни пук и Руски дом у Београду, организују данас и сутра низ свечаности у нашем главном граду.

На Дан победе, 9. маја, у 8 сати биће организовано свечано полагање венаца на Споменик вечне ватре и Споменик црвеноармејцу у комплексу Спомен-парка ослободиоцима Београда.

Након тога, у 9 сати, на Тргу републике, биће организован директан пренос Параде победе са Црвеног трга у Москви.

Истог дана, у 13:30, биће положени венци на Спомен-плочу Црвеноармејцима на Тргу републике.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

За 14 сати на Тргу Републике планирано је обраћање званичника: Ненада Поповића, министра у Влади Републике Србије и председника Фондације Бесмртни пук, Горана Весића, заменика градоначелника Београда, Александар Боцан-Харченка, амбасадора Руске Федерације у Републици Србији, и Јевгенија Баранова, директора Руског дома у Београду.

Након обраћања званичника, на Тргу републике, биће одржан концерт “Хероји живе” на којем ће наступити Хор Чаролија, Тијана Дапчевић, Ивана Негатив, Бојана Стаменов, дует руског саксофонисте Олега Kирејева и српског трубачког оркестра Дејана Лазаревића, као и руски народни уметник Олег Погудин.

Након свечаног концерта, у 18:30, биће одржана премијера руског ратног филма „Подолски кадети“.

Цела манифестација биће окончана свечаним ватрометом у центру Београда у 21 сат.

Оставите Коментар