Бранко Пантелић Пантер (35), комадант специјалне јединице Гарда „Пантери“, Војске Републике Српске, погинуо је у муслиманској заседи на мајевичком ратишту.

Пантелић је убијен 4. септембра 1992. на Растошници као припадник Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске, односно елитне специјалне јединице Гарда „Пантери“ која је по њему и добила име, након што је херојски погинуо у борби за одбрану српског народа.

Посмртно је одликован Карађорђевом звездом са сребрним мачевима за војне заслуге 1994. године.

4. септембар 1992. На Растошници, у муслиманској заседи, на мајевичком ратишту, погинуо је потпуковник Бранко Пантелић…

Posted by Злочини Над Србима on Tuesday, September 4, 2018

Пантелић је био школовани официр, пре ратних дешавања, а више пута је награђиван и похваљиван.

Подсетимо, кроз састав Гарде Пантери је прошло око 2.000 припадника, од којих је преко 100 погинуло, а 800 је рањено. Команданти бригаде су били Љубиша Савић Маузер и Бранко Пантелић Пантер. Бригада је учествовала у већини операција Војске Републике Српске: Садејство, Лукавац, Дрина и Штит.

Гарда Пантери је основана 2. маја 1992. године, а од 2. маја 1992. до 1. јула 1992. се звала „Национална гарда Српске аутономне области (САО) Семберија и Мајевица“. Јединица се налазила у саставу Источнобосанског корпуса. Променила је име у „Пантери“, у част погинулом Бранку Пантелићу-Пантеру. Њен оснивач је Љубиша Савић Маузер. У Бијељини је основано Удружење ветерана Гарде „Пантери“.

Чувене специјалне јединице „Пантери“ и њихову храбру борбу за слободу српског народа, опевао је у својим песмама Родољуб Роки Вуловић, музичар и текстописац из Бијељине, музичка ратна легенда деведесетих, који је прославио Војску Републике Српске.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here