Ове године током марта и априла навршиће се тачно 20 година од када је тадашња авијација СРЈ бомбардовала положаје ОВК.

Бригадни генерал Срето Малиновић је 1999. био пилот и командант 98. ловачко-бомбардерско авијацијског пука Војске Југославије јединице која је исписала мало познате савремене странице војне историје Србије.

Ова јединица је 1999. летела на јуришним авионима типа „орао“ и бомбардовала положаје терористичке ОВК на подручју јужне српске покрајине.

  • Овај пук је имао задатак да буде подршка нашој копненој војсци. Позиција већине објеката дејства нам је била унапред позната што је скраћивало време за припрему самог задатка. Са првим јутром након бомбардовања почели смо ударе по камповима и командним местима тзв ОВК. Тиме смо постигли потпуно изненађење и произвели потпуну дезорганизацију код терориста – почео је причу генерал Малиновић.

Он је истакао да је јединица за мање од 10 дана извршила све планиране задатке у оквиру прве фазе.

  • Чињеница је да је сама ситуација у ваздушном простору нас наводила да да то радимо као прави јуришници – на малим висинама смо дејствовали. Због саме тактике искључили смо прилично могућност да дођемо у захват система оружја ловачке авијације НАТО пакта. Био сам и сам у летовима где су нас њихови авиони испратили до краја задатака, до слетања а да нису успели да дејствују. А због уласка у зону домета наших ракетних јединица морали су да напусте позиције – рекао је генерал Малиновић.

А онда је испричао о нешто што је мало ко знао:

  • Имао сам прилике да се 2003. или 2004. сретнем са америчким пилотима који су 1999. дејствовали над Косовом. Кад сам им рекао ко сам и који су били моји задаци они су се чудили како сам жив. Знам само ово – да су они имали ово што сам ја имао а ја оно што су они имали питање је да ли бисмо сада разговарали – рекао је он.