Срушићемо поделу Косова чим оборимо Доналда Трампа с власти, гласи порука Хилари Клинтон која је пренета појединим званичницима лажне државе Косово, а пре свега Рамушу Харадинају.

Управо због тога је део приштинске власти обновио ратну реторику и буквално на дневном нивоу испаљује претњу да ће бити крви до колена уколико дође до корекције граница. Та порука упућена је како Србима тако и Хашиму Тачију, који води преговоре и има другачији став од њих. У истом тону оглашавају се и неки међународни званичници који су годинама били инфилтрирани у Хиларину дубоку државу, односно паралелне структуре које делују унутар Трампове администрације, као и ЦИА, војску, НАТО…

 

– Хилари Клинтон и круг људи око ње убеђени су да се Трампу ближи крај и да ће га омча коју му стежу око врата ускоро удавити. Она и Бил Клинтон су истински креатори независности Косова и зато ће њихови следбеници и људи које директно контролишу у Приштини учинити све да минирају договор, чекајући промену на челу Америке. Смена Трампа донела би испуњење обећања да ће план о подели Косова, иза којег, по свему судећи, стоји и Путин, бити срушен – преноси за наш лист један страни дипломата информације које су му стигле из Приштине.

НЕ ПРИЗНАЈЕ ПОРАЗ

Бивша државна секретарка САД никада се није помирила са поразом од Трампа на изборима 2016, а њен план је да садашњег председника Америке сруши и онда тријумфује на следећим изборима, 2020. године.

Сигнали да ће план о подели Косова бити срушен чим Трамп буде смакнут послати су Приштини у неколико наврата, а додатно су појачани након што је у петак Џон Болтон, саветник америчког председника за националну безбедност, први пут званично изнео став да САД немају ништа против корекције граница.

Аналитичар Бранко Радун за наш лист напомиње да, иако је до сада деловало да Хиларина струја доминира унутар администрације, после Болтонове изјаве то више не изгледа тако.

– Ти делови бивше администрације, односно други ешалон америчке дипломатије и обавештајне структуре склони су непопустљивом ставу по питању Косова. Они гурају свој став и агресивно лобирају кроз обавештајни рад, а могу покушати и неке инциденте на терену које би потом искористили – упозорава Радун.

ЧЕКАЊЕ ЈЕ НАЈГОРЕ

Један од оснивача Српско-америчког конгреса и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић за Српски телеграф слаже се да Албанци све наде полажу у Хилари и демократе:

– Србија има неколико месеци да искористи прилику и расположење републиканаца и Трампа да се дође до прихватљивог решења за Косово. Чекањем ризикујемо да та тема падне у други план. За разлику од деведесетих, сада имамо највише пријатеља у Конгресу и Сенату који би подржали идеју о разграничењу. Зато су се Албанци и демократе ускомешали. Нама одговара да Трамп добије и други мандат, упркос силним нападима на њега.

Спољнополитички аналитичар Јакша Шћекић сматра да ће на крају бити онако како каже Доналд Трамп.

– Он има најодрешеније руке у спољној политици, а Стејт департмент мора да ради оно што Трамп каже свом државном секретару. По мени, притисци демократа и поткопавање Трампа неће имати неку велику улогу, ја мислим да је Хилари готова.

(Republika)

Оставите Коментар