Папа Фрања неће доћи у посету Црној Гори све док тамошња власт не повуче закон који омогућава отимање светиња Српске православне цркве.

Kрајем прошле године представници власти Црне Горе помпезно су најављивали да ће их у другој половини 2020. године посетити поглавар Римокатоличке цркве, те да ће његова посета имати историјски значај за ову земљу.

Та посета договорена је у Ватикану, где се папа састао са премијером Душком Марковићем, када је, према речима црногорског премијера, и „похвалио црногорску политику у области екуменизма, културе, екологије и хуманизације у свим сферама друштвених односа“.

Убрзо након тога црногорска власт предложила је (а касније и усвојила) срамни закон о слободи вероисповести којим се удара на светиње СПЦ.

Папа Фрања био је међу правима који је тада устао против тог безакоња, упозоравајући црногорски режим да закон мора да буде заснован на демократским принципима и да не треба да буде потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих верских заједница у држави.

Он је све то нагласио и у писму које је упутио српском патријарху Иринеју.

Тада је навео и да се ватикански државни секретар кардинал Пјетро Паролин лично обратио председнику црногорске владе Душку Марковићу и скренуо му пажњу на недостатке тог закона, али и незадовољство друге стране, односно СПЦ.

Будући да су Црногорци, благо речено, изигнорисали препоруку Свете столице (као уосталом и свих православних цркава), а усудили се да се ових дана распитују о тачном датуму посете папе Подгорици, из Ватикана је стигао хладан туш.

Одатле је, наиме, саопштено да је папа посету тој земљи отказао уз објашњење да је „пандемија коронавируса превелика опасност за његово здравље“.

Портпарол Ватикана Матео Бруни рекао је да „свети отац нема планирана инострана путовања ове године“, а верници у Црној Гори и представници опозиције убеђени су да он посету није отказао због короне, него због срамног закона који је та земља усвојила упркос његовом отвореном противљењу, преко чега он не може да пређе.

Одлука папе саопштена је јуче, занимљиво, баш у дану када је започето суђење епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици свештеника окривљеним за кршење здравствених мера у спречавању ширења заразних болести.

Судија је, иначе, владику питао да се изјасни за имовинско стање јер за то дело може бити прописана и новчана казна, а он је одговорио да није пристојно то питати јер монаси немају личну имовину.

Суђење је на крају, због оправданог одсуства једног свештеника, одложено за 16. јул.

Вирус донели навијачи – оболео ДПС

Много је недоумица око „повратка“ коронавируса у Црну Гору после проглашења краја епидемије. Сања Меденица из оперативног штаба за праћење епидемиолошке ситуације у туристичкој сезони навела је да се у држави тренутно 207 особа налази у самоизолацији, а медији су објавили да је међу њима много функционера владајућег ДПС-а, али и чланова штаба за заразне болести.

– Национално координационо тело за заразне болести је под сумњом да је постало „партијска ћелија“ ДПС-а, саопштено је из Демократског фронта, у којем сматрају да су сада сви схватили да су неистините претходно изречене тврдње НKТ о увезеним случајевима коронавируса са фудбалског дербија у Србији.

Оставите Коментар