Због неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, 15.1. 2019. године ухапшен је И. Ф. (рођен 1990.) код кога је приликом хапшења пронађено 120, 09 грама марихуане

За ово кривично дело запрећена казна је од 3 до 12 година затвора. И била би то само још једна обична вест из области црне хронике и то прошлогодишња. Али није обична. Није, пре свега, јер се иза ње крије прича, која је кандидује за насловну страну новина или прве минуте централних информативних емисија и која далеко превазилази новинарски сектор црне хронике. Све што је прати и стоји иза ње сведочи о хоботници, која чврсто држи град Шабац, општој хипокризији локалне шабачке власти, злоупотребама службених положаја и кривичним делима равним пресуди за крађу новца из градског буџета, коју у својој биографији има Небојша Зеленовић, актуелни градоначелник.

И као што је покушао да сакрије чињеницу да за кривично дело ненаменско трошење средстава из буџета, а реч је о пет милиона евра, пред Апелационим судом није ослобођен, него је случај застарео, исто тако покушава да заташка кривична дела својих сарадника и чињеницу да су сви спремни да изиграју закон у покушају да сакрију неке за јавност важне информације.

Једна од њих је да је ухапшени И.Ф. с почетка наше приче, син најближег Зеленовићевог сарадника Миодрага Филиповића, руководиоца Сектора за градњу у ЈП „Инфраструктура Шабац“. Како сазнајемо, у невољи која га је задесила Филиповић активира везе својих коалиционих партнера и страначких колега. Прва у помоћ прискаче адвокат Оливера Перишић блиска некадашњој коалицији ДСС – Двери, чији је кандидат била на изборима 2016. Године, која је издјествовала да неуропсихијатријско вештачење обави др Владимир Јекић иначе, као сасвим случајно одборник Демократске странке у скупштини града.

Према његовом вештачењу И. Ф. бива оптужен за кривично дело држања опојне дроге за сопствену употребу, за шта је предвиђена новчана казна, затвор до три године, а оптужени миже бити и ослобођен казне. Дакле, да свима буде јасније Филиповић је користећи положај и страначке везе издејствовао да његов син уместо за продају или како се то жаргонски каже диловање дроге, буде оптужен само за то што ју је лично конзумирао. И тешко је замерити човеку то што жели да помогне у невољи сопственом детету. То му нико и не замера. Проблем је што је у том настојању, заједно са саучесницима из ДС, ДСС и Двери изигравао закон, правио будалама поштене полицајце који склањају дрогу са улица спречавајући дилере да је продају другој деци,и што је најгоре од свега за тешка кривична дела и криминал спреман да без икаквог доказа, олако, као да пије чашу хладне воде, оптужи друге за криминал и тешка кривична дела.

Или да бар мирно стоји поред оних који то чине и беспризорно лажу као што је лагао Небојша Зеленовић на конференцији за новинаре плашећи Шапчане некаквим Сандоканом, док је његов најближи сарадник Миодраг Филиповић ћутке слушао стојећи поред њега у знак подршке. Али и ту треба имати разумевања за господина Филиповића, јер ко би смео да се супротстави Зеленовићу, ко сме да му каже да лаже кад истовремено док Сандокана оптужује за криминал, у јавном градском предузећу запошљава његовог брата? Ко сме да се супротстави најорганизованијој локалној криминалној организацији на челу са Зеленовићем? Човеком иза којег стоји Драган Ђилас, који му наређује да изађе на изборе и погази све о чему је говорио претходних месеци. Ипак, не смемо пренебрегнути још једну чињеницу од огромног интереса за јавност. Миодраг Филиповић је као први човек Сектора за градњу у ЈП Инфраструктура Шабац такође и веза између два прва човека Шапца.

Једног који је то јавно, Небојше Зеленовића и другог, владара из сенке, који се богати на грбачи народа- Душана Петровића. Миодраг Филиповић у Петровићевом је тиму још од петооктобарских промена захваљујући блиском односу са Зораном Ненадовићем Кином, Петровићевим човеком од поверења, својевремено високим функционером Демократске странке. Пре 5. октобра Филиповић је био власник трафике, да би после тога по политичкој линији вртоглаво напредовао до позиције директора најпре општинске, а затим и градске дирекције за путеве преко које су ишле највеће инфраструктурне инвестиције. Са места директора разрешен је 2018. године због злоупотребе буџетских средстава, па је јасно и зашто се већ годинама тако добро разуме са колегом Зеленовићем. На сумњивим пословима одлично сарађује и са Душаном Петровићем, за кога се везује својевремени успон грађевинске фирме „Интер-коп“, која је са променом власти, изгубивши привилегије у грађевинској и путарској индустрији и неограничени приступ банкарским кредитима, већ 2012. године доспела у блокаду. Тада се показало да „Интер-коп“ држави, банкама, добављачима и другим повериоцима дугује чак 15,6 милијарди динара или око 134 милиона евра. Медији су наводили да је велики део новца ове фирме служио за финансирање Демократске странке. Иако је фирма пропала и упркос огромним дуговима према повериоцима Шапчани основано сумњају да градска власт са Интер копом опет нешто муља.

Сумњу изазива чињеница да су чак три велика градилишта у Шапцу: Савска авенија и Винаверов трг, али и реконструкција стамбеног насеља Бенска бара без инфо-табли на којима би писало шта се конкретно гради, колика је вредност инвестиција које се финасирају из градског буџета, ко су пројектанти, ко извођачи, а ко одговорна лица. Оно што не би било толерисано ниједном грађанину Шапца, градска власт толерише самој себи. Јер лепо су се распоредили Зеленовић градоначелник, Филиповић први човек градње, а Петровић им дође као неки менаџер сектора сумњивих послова. Иначе тај чувени трио Зеленовић, Петровић и Филиповић оснивачи су, сад је већ јасно, криминалне организације, која се представља као политичка странка под називом Заједно за Србију. Кажу упућени де ће свој пљачкашки поход покушати да наставе и изласком на предстојеће локалне изборе. Имајући у виду све што су радили, могу да се надају само интересовању истражних органа. Бирача свакако не.

Оставите Коментар