Русија мора повући своје трупе из Придњестровља, као и повуче сво оружје чија је заштита задатак војске, изјавила је изабрана председница Молдавије Маја Санду, преноси RT.

Раније је у интервјуу за руски портал РБк нова шефица државе објаснила да је тражила повлачење руског мировног контингента, који би био замењен посматрачком мисијом ОЕБС-а. Санду верује да у Придњестровљу више не постоји опасност од поновних непријатељстава. Међутим, складишта заплењеног оружја, које чува Оперативна група руске војске (ОГРВ), представљају опасност.

Нагласила је да између Москве и Кишињева не постоје споразуми о размештању радне групе и складишта. „Чак је и господин (руски министар одбране Сергеј) Шојгу прошле године рекао да се слаже да муницију треба уклонити или збринути. Односно, Москва се такође слаже да је то проблем “, рекла је председница.

Реч је о Шојгуовом предлогу за уништавање складишта заплењеног оружја у Придњестровљу, упућеном руководству Молдавије током његове посете у августу 2019. године. Неколико месеци касније, Кишињев је објавио да је Русија спремна да пружи помоћ по овом питању и прихвати 20 хиљада тона муниције на одлагање у блиској будућности.

Придњестровска Република Молдавија прогласила је независност 1990. године након оружаног сукоба са Кишињевом. Непријатељства у региону окончана су 1992. године након уласка руског мировног контингента, који се још увек налази. Сада Молдавија и ПМР као стране у сукобу, Русија, Украјина, ОЕБС као и посредници из ЕУ и САД као посматрачи учествују у преговорима о Придњестровском решењу у формату 5 плус 2.

Оставите Коментар