Председник студентске организације Универзитета у Приштини “Студентска демокрација”, Меџит Рамуса најавио је почетак потписивања петиције за коју, како је рекао, има подршку и студентског парламента.

Председник студентске организације Универзитета у Приштини “Студентска демокрација”, Меџит Рамуса данас је затражио да се такозвани “музеј геноцида” који треба да се формира лоцира у православном саборном храму Христа Спаса, која се налази у кампусу Универзитета “Хасан Приштина” у Приштини.

Он је данас изјавио да је против идеје такозваног председника косовског парламента да такозвани музеј буде смештен у оквиру објекта бивше Црепо циглане у Приштини.

Најавио је почетак потписивања петиције за коју, како је рекао, има подршку и студентског парламента.

Представници студената УП су и пре три године изашли са овим предлогом али он није наишао на подршку институција такозваног “Kосова” и Приштине.

Иначе, саборни храм Христа Спаса у Приштини недовршена је Српска православна црква која је са градњом почела 1995. године.

Изградњу храма није прихватило муслиманско становништво на Kосмету, док будућност храма остаје неизвесна. Власништво над храмом и земљиштем на којем се простире, налази се у спору између садашњег Универзитета у Приштини и Српске православне цркве.

Храм је од 1999. године био много пута оскрнављен и вандализован. Током 2016. црква је запаљена и претворена у јавни тоалет и сметлиште. Исте године, Универзитет у Приштини четири године заредом кроз судски поступак није успео да преузме власништво над земљиштем на којем је црква изграђена.

Kосовски апелациони суд одобрио је права на власништво над земљиштем на основу цркве Српској православној цркви, међутим Универзитет у Приштини и даље блокира покушаје да се црква обнови.

Оставите Коментар