Стив Бенон планира да се супротстави Џорџу Сорошу и отпочне ултра-десничарску револуцију у Европи. Трампов бивши главни саветник у Белој кући је рекао за Дејли бист да у Европи успоставља фондацију под именом „Покрет“ за коју се нада да ће постати предводник десничарског популистичког револта широм континента, почињући од избора за Европски парламент наредног пролећа.

Ова непрофитна организација ће бити централни извор за анкетирања, саветовања, тражење података и тинк-тенк истраживања за руљу десничара која буја широм Европе, често и без икаквих професионалних политичких структура или значајнијег буџета. Бенонова амбиција је да његова организација постане ултимативни ривал Сорошевом „Отвореном друштву“ које је дало 32 милијарде долара за либералну идеју од тренутка кад је основано 1984. године.

Током претходне године, Бенон је разговарао са десничарским групама са целог континента, од Најџела Фаража и чланова Националног фронта Марин ле Пен (од недавно преименованог у Rassemblement National, односно „Национално окупљање“) на западу, до Орбана у Мађарској и пољских популиста на истоку. Он предвиђа десничарску „супергрупу“ унутар Европског парламента која би могла да привуче чак трећину посланика након избора у мају. Уједињени популистички блок те величине би имао снагу да озбиљно поремети парламентарне процедуре, потенцијално пружајући Бенону велики утицај на читав популистички покрет.

„ИЗУЗЕТНО БИТАН МОМЕНАТ ЗА ЕВРОПУ“
Након што је истеран из Беле куће услед унутрашњих сплетки које ће потом испливати у јавност кроз књигу „Ватра и бес“, Бенон сада ужива у прилици да изгради своје ново европско царство. „Радије бих владао у паклу него служио у рају“, рекао је једном, парафразирајући сатану из „Изгубљеног раја“ Џона Милтона. Очекује се да ће врховни штаб „Покрета“ бити успостављен у Бриселу (Белгија), где ће у долазећим месецима отпочети регрутација особља. Претпоставља се да ће бити мање од 10 стално запослених радника пре избора 2019, укључујући, поред осталих, анкетног експерта, особу задужену за комуникације, менаџера и истраживача. У плану је да се то појача на бар 25 људи након 2019. уколико пројекат буде успешан.

Бенон планира да проведе 50 одсто свог времена у Европи – углавном на терену, а не у бриселској канцеларији – почевши након завршетка новембарских избора за Конгрес САД. Ова операција би такође требало да послужи као веза између европских ултрадесничарских покрета и про-Трамп конгресног Одбора за слободу у САД. Ове недеље је републикански конгресмен из Аризоне Пол Госер био представник тог тела у Беноновим операцијама у Лондону.

Бенон и Рахим Касам, бивши члан Фаражовог тима и уредник Брајтбарта, успоставили су упориште у Мејфер хотелу од пет звездица током недеље у којој је Доналд Трамп био у посети Европи. Између ТВ наступа у својству Трампових сурогата, одржали су сабор водећих европских десничара у поменутом хотелу. „Било је толико успешно да ћемо почети да запошљавамо особље“, рекао је Бенон. „Сви се слажу да је следећи мај од огромног значаја, да је ово први прави континентални окршај између популиста и друштванцета из Давоса. Биће ово неописиво битан моменат за Европу“.

Сведочивши шокантној десничарској победи на „Брегзит“ референдуму и изборном успеху Матеа Салвинија у Италији – при чему су оба постигнута са релативно малим буџетима – Бенон увиђа прилику за јачање радикално различитих националистичких странака употребом добро финансиране и централизоване базе операција којом би локални противници били напросто одувани. До сада су побуњене популистичке групе широм Европе патиле од сличних проблема – недостатка експерата и финансија. Странку Ле Пенове су одржавале руске позајмице још 2014. када су француске банке одбиле да продуже кредитне линије за Национални фронт. Ле Пен је поново била у Москви да се рукује са Путином пре прошлогодишњих француских избора, за које је NSA накнадно открила да су били хаковани од стране Руса.

„Покрет“ планира да истражи и састави детаљне предлоге деловања које би дотичне странке могле да користе, да врши паневропска и циљана, тј. локална анкетирања и дели знања о методологији функционисања „изборне ратне собе“, попут дисциплине комуникација, циљања бирача употребом дигиталних података и теренског рада. У зависности од изборних закона у појединачним земљама, ова фондација би могла у неким кампањама да учествује директно, док би другде јачала популистичке групе индиректно.

„Идеја ми није падала на памет све док ме Марин Ле Пен није позвала да говорим пред Националним фронтом у Лилу“, присећа се Бенон. „Питао сам – шта желиш да кажем?“ Одговор је гласио: „Све што треба да кажеш јесте да нисмо сами“. Бенон је био запањен открићем да националистички покрети у Европи не деле вештине и идеје међусобно, а камоли на глобалном нивоу. Наводи да је Национални фронт препознао да је он „тип који иде унаоколо и капира нас као колектив“. Са бине је окупљенима поручио: „Ви се борите за своју земљу а називају вас расистима. Али дани у којим су такве увреде функционисале су готови. Медији главног тока су кербери система. Свакога дана ми постајемо јачи, а они постају слабији. Нека вас називају расистима, ксенофобима или како већ, носите те етикете као медаље“.

Бивши менаџер Трампове кампање верује да је фитиљ за глобални популистички револт – којим сада руководи његов бивши шеф из Вашингтона – упаљен пре десет година током финансијске кризе и спасавања сломљеног финансијског сектора које је предузео председник Барак Обама. Са растом неједнакости прихода, Бенон је најпре прогурао Сару Пејлин и Доналда Трампа као уништитеље елите естаблишмента, као личности способне да окрену традиционалну политику наглавачке.

Његови следећи хероји популизма могу се наћи у Европи. Он види немачку канцеларку Ангелу Меркел као савршену прилику за убрзање те динамике у Европи. Коментаришући Трампову контроверзну одлуку да прозове Меркелову поводом споразума о гасоводу са Русијом прошле недеље, Бенон је рекао: „Ово је лаж Ангеле Меркел. Она је потпуни и тотални фолирант. Елите говоре да је Трамп реметилац, а она је предала контролу Русији због нижих цена енергената“.

Он описује Меркелову и Емануела Макрона – француског председника који је згромио Ле Пенову на другом кругу избора прошле године, иако му је од тада пала популарност – као рањиве пионе естаблишмента у Европи. Са одлуком Британије да заврши са ЕУ, визија Макрона и Меркелове о уједињеном континенту ће бити доведена у питање на изборима следеће године. Бенон је уверен да ћемо у долазећим годинама видети драстичан раскид са деценијама европских интеграција. „Десничарски популистички национализам ће се догодити; то је оно што ће владати“, рекао је за Дејли бист. „Имаћете засебне националне државе са својим идентитетима и својим границама“.

СОРОШ ЈЕ ЗАО АЛИ ГЕНИЈАЛАН
Покрети који чине основу су већ ту и само чекају да неко максимизује њихов потенцијал. „Биће то моментално – чим притиснемо дугме“, рекао је. Призор „Брегзита“ који је практично оборио читаву Европску унију кампањом која је имала буџет од свега седам милиона фунти (око девет милиона америчких долара) је био велика инспирација. „Када су ми рекли да им је плафон трошкова био седам милиона фунти рекао сам – мислите 70 милиона? Да ли је јебено могуће? Са седам милиона фунти не можете купити ништа! Не можете купити фејсбук податке, рекламе, ништа“.

„Човече! Управо сте извукли пету највећу економију света из ЕУ за свега седам милиона фунти!“

Ове недеље, британски званичници су саопштили да је „Брегзит“ кампања прекорачила законски лимит трошкова за преко 600.000 долара. Такође су постојале и друге незваничне кампање за излазак Британије из ЕУ, вредне додатне милионе. Било како било, БДП Британије износи око 2,6 билиона долара, а процуреле владине процене говоре да би „Брегзит“ могао да избрише 10 одсто те цифре, што значи да ће последице демократске одлуке бити драстично веће од инвестиција у кампању.

„Прва ствар коју вас науче на Пословној школи Харварда јесте ‘оперативна полуга’“, рекао је Бенон. Са својим знањем, контактима и финансијском подршком, убеђен је да би могао да оствари сличан несразмерни ефекат широм Европе. Бенон је раније ове године отишао у Италију да посматра предизборну кампању у којој су популистичке странке доживеле експлозију рејтинга, упркос слабој логистици. „Погледајте Пет звездица и Лигу за север“, рекао је. „Користили су сопствене кредитне картице. Преузели су контролу над седмом највећом економијом света – сопственим кредитним картицама! То је лудо!“

Две антисистемске странке су постигле коалициони споразум који је Матеа Салвинија ставио на место заменика премијера и министра унутрашњих послова пре два месеца. Од тада је затворио италијанске луке за бродове невалдиних организација који преносе спашене мигранте и позвао је на попис Рома који би могао да се заврши масовним депортацијама. Прошле године позвао је на радикалан обрачун са имигрантима. „Потребно нам је масовно чишћење, улицу по улицу, трг по трг, комшилук по комшилук“, рекао је.

Бенон види Салвинија као узор којем би будући партнери његовог „Покрета“ требало да теже. „Италија је жила куцавица модерне политике. „Ако успева тамо, успеће свуда“. Он признаје да ће обим његове десничарске коалиције бити ограничен екстремним позицијама неких потенцијалних партнера „Покрета“. „Неки људи би могли да испадну јер сматрају да су остали превише фокусирани на мигранте“, закључио је.„Не намеравамо да укључимо било коју етно-националистичку странку у ово, иако су ликови попут Шведских демократа или Правих Финаца савршени кандидати“.

Кент Екерот из Шведских демократа је био један од оних који су се састали са Беноном у централном Лондону прошле недеље. Ова странка, која своје корене има у неонацистичким и белачко-расистичким покретима из осамдесетих, је скочила на готово 20 одсто подршке на скорашњим анкетама након што је усвојила конвенционалније популистичке, антиимигрантске ставове. Жером Ривијер из Националног фронта Марин Ле Пен (тј. Националног окупљања од јуна) је такође отишао на „ходочашће“ у лондонски Мејфер, као и Мишел Модрикамен из белгијске Народне странке, Најџел Фараж из UKIP-а и Филип Девинтер из фламанске националистичке странке Vlaams Belang, основане 2004. након што је установљено да је партија из које је изникла кршила белгијске законе о расизму и ксенофобији.

Бенон је рекао да ће Фараж и Ле Пен преузети вођство у формирању логистике за ново груписање у Европском парламенту које би послужило као дом за све ове и друге странке. Госер, републикански конгресмен, такође је свратио у Бенонов лондонски хотел. Био је у Британији како би присуствовао уличном протесту подршке алтернативно десничарском провокатру Томију Робинсону, који је недавно стављен у затвор због кршења рестрикција о извештавању са суђења. Током свог путовања Госер је оптужио британску власт да је утамничила Робисона како би заташкала силовање које су извршили „одвратни и назадни појединци“ из заједница муслиманских имиграната, које је описао као „пошаст“.

Бенонова амбиција је ни мање ни више него да ухвати Европу за гушу исто онако како верује да је Сорош то могао у протеклим деценијама. „Сорош је феноменалан“, рекао је. „Зао је, али је феноменалан“.  Бенон жели да преузме ту улогу на десној страни и не стиди се да заговара своје циљеве. „Мене интересује побеђивање, мене интересује моћ“, рекао је. „Желим да победим, а онда желим да остварим промену“.

Не плаши се карикатурализације кроз какву је Сорош прошао на десници. Споменуо је пример из скандала Кембриџ аналитике. „Погледајте Криса Вајла (узбуњивач из Кембриџ аналитике). Он говори – Бенон је направио психолошка оружја. Буквално је од мене направио најбрилијантнијег злог генија. Ја сам Бонд негативац. Некако ми се то свиђа“.

Касам, који је тесно сарађивао са Беноном у Брајтбарту и испратио га са тог популистичког сајта, је рекао да „Покрет“ прикупља силу која ће прогутати националну политику. „Заборавите разне ‘меркелове’“, рекао је Касам. „Сорош и Бенон ће бити два највећа играча у европској политици у годинама које долазе“.

Нико Хајнс

Превео Војислав Гавриловић

Извор: standard.rsthedailybeast.com