Питање признања талибанског покрета није од првостепеног значаја, саопштила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

„Талибани треба да направе кораке (инклузивност, заштита људских права) и тада ће доћи и признање, јер су они тамо реална власт“, изјавила је Матвијенкова.

Она је додала да је Русија спремна да пружи московску платформу за консултације САД и других држава са талибанима, додала је она.

„Ситуација са талибанима веома брине Русију. Наравно, заинтересовани смо да, напокон, престане грађански рат, крвопролиће, да то буде мирна земље, да људи нормално живе. То су питања и наше безбедности“, рекла је председница Савета Федерације.

„Свидело се то коме или не, али данас су на власт дошли талибани који контролишу целу земљу. Са њима обавезно треба водити разговоре, обавезно имати састанке, урадити све да не дође до новог таласа грађанског сукоба, како би престали терористички напади, како са територије Авганистана нико не би могао да прети безбедности централноазијских држава“, рекла је Матвијенкова.

Оставите Коментар