Ноћни соко, у Србији познатији као „невидљиви“ Ф-117А, представљао је симбол америчке моћи све до 27. марта 1999. године.
После бројних акција у Либану, Панами, Ираку, овај авион стекао је ореол „невидљивог“, али не и за наш 3. дивизион 250. бригаде противаздушне одбране, који га је у 20.42 погодио са земље и заувек приземљио у војвођанској равници у селу Буђановци.

Оно што се до сада о овом авиону није знало јесте да је авион под ознаком 82-0806 био део ескадриле од 12 оваквих авиона који су стигли у базу Авијано још 21. фебруара 1999.

Након обарања овог авиона, званичници НАТО су донели одлуку да појачају дејства авиона Ф-117 и да надокнаде штету, па је тако 3. априла стигло још 18 авиона овог типа у Немачку базу Шпангдалем. Од тих 18 авиона, пет се одмах вратило јер су наводно били пратња преко океана, а један је отишао за Италију као замена за оборени.

Све ово открио је Невен Ђенадија, дипломирани политиколог из Републике Српске, који је на свом Фејсбук профилу објавио још ексклузивних фотографија о злочинима НАТО и страдању српског народа. Он открива и до сада необјављене податке о чувеном „невидљивом“ обореном у Буђановцима.

  • До ових фотографија дошао сам преко сајта министарства одбране САД, а пратећи ознаку авиона који смо оборили, направио сам читаву реконструкцију од доласка авиона у Италију па до његовог обарања. У том периоду овај авион је имао само пет прелетања или борбених мисија, док је у операцији „Пустињска олуја“ имао 39. На основу ових података могу се изучавати намере и карактер бомбардовања Југославије у односу на неке друге операције – наводи Ђенадија.

У поверљивим документима Аир Форце, који су доступни јавности, може се видети да је примарно било спасавање пилота како би се спасао углед операције и уопште свега што је везано за један о њихових најбољих бомбардера. Овим авионом пилотирао је Дејл Зелко.

  • Kада је пилот спасен, организоване су прес конференције, где су у почетку чак одбијали да прихвате чињеницу како је овај Ф-117 оборен, већ су протежирали причу о техничкој неисправности, што се касније испоставило као нетачно – додаје саговорник.

Leave a Reply