Режимски медији не бирају средства у узалудним покушајима да оправдају доношење скандалозног, антиуставног и антиправославног Закона о слободи вероисповести.

У том контексту, фалсификоване чињенице, фингирани подаци, лажи или полуистине – постају „сазнања“, и покушавају се пласирати као непобитан доказ да је закон о отимању црквене имовине – неопходан и праведан.

Тако је данас на порталу ЦдМ објављен текст “Иринеју не смета кад је Србија власник црквене имовине“, у којем истичу да, док се Српска православна црква у Црној Гори бори против Закона о слободи вероисповести, тврдећи да јој Црна Гора “отима светиње”, у Београду немају проблема да се имовина води на државу Србију.

А као пример „двоструке игре“ навели су Храм Светог Архистратига (Саборна црква Светог архангела Михаила), у Београду, у Улици Кнеза Симе Марковића који се, како лажно тврди ЦдМ, води на државу Србију.

Као доказ приложили су „документ“ Републичког геодетског завода Србије који су „ексклузивно“ објавили.

Фото: cdm.me

Датум уписа је 9. јул 2015. године, наводе.

А, шта су уствари урадили „трагачи за истином“, режимски законобранитељи!? Објавили су само први дио извода из катастра, онај који се уклапао у њихове лажне конструкције.

У том првом делу је третирано земљиште, а оно је категорисано као градско грађевинско земљиште. По закону у Србији, свако градско грађевинско земљиште је власништво државе, а у овом случају само док Црква не упути захтев за реституцијом.

Ево и читавог извода.

Извод из катастра РС, Храм Светог Архистратига

Дакле, ЦДМ није објавио други дио извода из катастра где су објекти на парцели, а то се из приложеног види да је црква у својини СПЦ!

Део извода из катастра који је ЦдМ „заборавио“ да прикаже читаоцима

Да би читава ова лаж била што пријемчивија читаоцима, ЦдМ је зачинио констатацијом да у овој цркви служи патријарх српски Иринеј, па се и чуде како то да управо он констатно понавља како држава Црна Гора новим Законом о слободи вероисповести жели да отме светиње СПЦ, а не смета му да су светиње у власништву државе Србије. На крају текста, да би све изгледало што „патриотскије“, поменули су и председника Вучића.

Покушај обмане у режији премијера Марковића

Подсетимо, одговоарајући на питање посланика Срђана Милића о имовинском статусу Српске Православне Цркве у Црној Гори, премијер Марковић је недавно казао:

„Зашто није проблем да у Београду Саборна црква или Храм Светог Саве буду у власништву државе Србије? Зашто онда да манастир Острог буде у власништву Српске патријаршије? Не може! Не може! Морамо то да уведемо у ред.“, био је искључив Марковић, и закључио да се „овим законом се ништа не отима, нити напада имовина СПЦ“.

У Митрополији црногорско-приморској одбили су свако поређење предлога контроверзног закона са правним третманом црквене имовине у Србији, а Марковићево образложење називају – обичном манипулацијом.

„Тачно је да се земљиште испод појединих београдских храмова води на државу, што је последица послератне национализације. Али на свакој од тих парцела Црква има право коришћења земљишта, а на објекту који је на земљишту има право својине. Држава Србија има пуну свест о црквеној имовини и њеном истинском титулару. Тамо Цркву нико не напада, нити од ње било шта отима. У Црној Гори на делу је нешто потпуно супротно.“, објаснили су у Митрополији.

Оставите Коментар