Српске власти почеле су са припремама за посету председника Владимира Путина, изјавио је српски лидер Александар Вучић.

Званични Београд очекује долазак руског председника у октобру, којом приликом ће бити завршено уређење највеће православне цркве у региону – Храма Светог Саве, а које се врши уз учешће руских средстава и специјалиста.

„Већ смо почели да радимо на припремама за долазак руског председника Владимира Путина. Као што знате, страница ​​Мирослављевог јеванђеља биће враћена у Србију и смештена у Народни музеј“, рекао је Вучић новинарима на церемонији уручења војних застава 63. Падобранској бригади и 72. Бригади за специјалне операције у Такову.

„Као што знате, пре Путинове посете Србији, састаћу се са њим у Москви на паради поводом Дана победе, а у којој ће српска гарда учествовати са поносом“, рекао је председник Србије.

Вучић је раније рекао да планира да се 23. јуна пре параде састане са председником Путином.

Крајем прошле године Путин је најавио да ће вредан рукопис Мирослављевог јеванђеља ускоро бити предат Србији. Раније је објављено да су се Москва и Београд договорили о размени културних вредности, односно неколико раних дела Николаја Рериха биће пренето у Русију, а српска страна добиће пергамент из 19. века Мирослављевог јеванђеља.

Оставите Коментар