Председник Александар Вучић подсетио је вечерас да је вишевековни храст морао да буде посечен да би се изградио аутопут Милош Велики и истакао да ће он бити храст будућности за сву децу, која треба да остану у Србији.

Вучић је отварајући ову модерну деоницу од Обреновца до Љига, подсетио да га је, када је избио проблем око старог храста који се нашао на траси аутопута, тадашњи председник Томислав Николић питао шта да ради, рекао да је он сам остао при ставу да аутопут мора да се изгради.

 • И данас имамо аутопут, али он ће да буде храст будућости за нашу децу која треба да остану овде. То ће да доведе фабрике, инвеститоре у Чачак, Пожегу, Ариље, Ивањицу, Уб, Лајковац, Обреновац – рекао је Вучић.

Председник је захвалио свима који су радили на изградњи пута, али и свим грађанима који су дошли на отварање новог пута, на велики дан за Србију.

Како је истакао, 70 година и мало више је сањан овај сан и чекан данашњи дан.

„Хвала свима који се радују успесима и напретку Србије. Свима вама који желите да Србија буде успешнија и не тражите разлоге да будете против своје земље, већ имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину и да је волите више него сто други могу да замисле“, поручио је председник Вучић.

Он је захвалио грађевинарима, вредним људима који су радили у најтежим могућим условима, борили се са природним непогодама, косинама, тунелима, и изашли на крај са бројиним мукама и додао да ће моћи својим унуцима да говоре да су они правили будућност Србије.

 • Хвала свима који Србију воле више од свега и свима који су добро разумели шта нам је чинити пре неколико година, када је земља била на ивици амбиса. А, за само неколико година преокренули смо ствари – рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија од једне од најсиромашнијих земаља пред банкротом, у коју нико није полагао наду, стигла до земље која је у Фајненшл тајмсу проглашена за земљу која има највише директних страних инвестиција с обзиром на број становника.

Али, приметио је, као да смо се уплашили и као да се стидимо, као да то није нише и као да смемо да примамо медаље у другим областима, од спорта до уметности, али у раду и економији као да не смемо.

 • Постали смо бољи део света, међу најбољима смо у много чему и поправљаћемо и даље у будућности и животни стандард грађана, пензије и плате. Овај аутопут је нови квалитет живота за све грађане – поручио је Вучић.

Он је додао да се много новца улаже у путну инфраструктуру, а све то не дајући нико ништа у концесију.

 • То је ваш новац, који сте ви зарадили јер сте имали поверење у политику која говори истину, не даје шарене лаже, није обећавала куле и градове, већ је озбиљна политика, тешка и одговорна која је извела Србију на прави пут. Политика која гради, повећава плате. То је Србија будућности и наставићемо са тим и бићемо још снажнији – рекао је Вучић

Он је рекао да не постоји довољно велика реч да опише значај ауто-пута Милош Велики, од Обреновца до Љига, који је данас отворен, истичући да је рећи „историја“ мало.

 • Данас ни у чему не можемо да претерамо. Не постоји довољно велика реч, довољно снажна метафора да опише значај онога чему присуствујемо. Рећи тек историја, мало је, јер ово има везе и са судбином коју смо стварали, баш као и са сновима који су овде настали, да буду јачи од разних препрека, недаћа, сила и свега због чега не би требало да буду остварени, а остварени су баш овде – рекао је Вучић на свечаном отварању ауто-пута Милош Велики, код Љига.

Вучић је навео да Милош Обреновић, после битке на Палежу, данашњем Обреновцу, 25. априла 1815. године кренуо ка Чачку, где је стигао после 34 дана, 29. маја.

 • Данас нам, књаже, треба 45 минута да тај пут пређемо. И данас смо постали и народ и држава и јесмо до слободе, по његовом упутству, морали да идемо разним путевима и беспућима. И имамо пут и имамо слободу, које не иду једно без другог. Томе нас је књаж научио – рекао је Вучић.

Баш као што нас је, навео је, неписмен научио да морамо да учимо, па је једна од првих слобода коју је извојевао она која је народу Србије омогућио да се школујемо.

 • Не би било овог пута ни слободе да нам Милош није оставио 84 школе, прве школе, гимназије, богословију и лицеј, да није довео прве инжењере и лекаре, да није знао шта је важно и кад је важно – рекао је Вучић.

Он је истакао да је Милош Обреновић, један од твораца народа и државе, оставио више лекција српском народу.

Прва и основна је да можемо толико тога сами да урадимо, без озбира на околности, ако смо вредни и паметни.

Друга да се за своју земљу боримо и не идемо без преке потребе, рекао је Вучић и додао да је то и Књаж урадио 1813. године, када није хтео у Немачку, јер је Србија била и остала његов једини избор и пут.

Он је позвао Србе који су отишли из Србије да размотре могућност повратка, да пренесу своје знање и навике на генерације које долазе.

 • Размислите, Србија је ваша отаџбина, знамо да сте морали да одете, нема породице из које неко није отишао, али долази време за повратак у Србију. Помоћи ћемо на сваки начин, ово је ваша земља, уз вашу помоћ ћемо брже изградити и брже ћемо се њоме поносити – истакао је Вучић.

Трећа лекција књаза Милоша је, каже Вучић, а је мир најважнији услов да Србија буде држава, да расте и да се развија.

 • Ако бих морао да наводим постулате свега што радимо и свега што нам је чинити у будућности, навео бих управо Милошеве, јер су они вечни и непромењиви – рекао је Вучић.

Он је навео да данас ауто-путем показујемо да сами можемо много, не све, јер морамо да живимо и радимо са другима, али да можемо много, ако смо вредни.

Вучић је казао да аутопут „Милош Обреновић“ је пут којим је некада и Милош Обреновић ишао ослобађајући нашу земљу од Турака, али градњом путева, истиче председник, грађани Србије се повезују и ослобађају самоће.

 • Сваки километар пута значи овој земљи, а значај повезивања разумео је и Књаз Милош. Ова земља може да буде велика ако је учинимо доступном, ако јој омогућимо да се креће отворено за себе, али и за друге, ако једни другима будемо билижи да можемо заједно да радимо и делимо заједно снове и циљеве – поручио је Вучић.

Сваки километар пута који се гради, каже Вучић, путоказ је зрелости једне државе и народа, али и симбол слободе, слоге и мира.

 • Као што је књаз остао репер шта Србија треба да буде, а то је одговорна и мудра држава, тако ће сваки километар пута који смо изградили остати стандард шта је урађено за Србију, али ће и одредити све друге инвестиције, радна места и разлоге да људи овде остану да живе или да се врате – рекао је Вучић.

Како је рекао, наставиће се са улагањима, не само у водовод и канализацију, већу пруге и нове путеве. За кратко време, навео је Вучић, у сарадњи са кинеским партнерима очекује се пруга до Прешева и границе са Северном Македонијом.

 • За све то ћемо имати довољно новца а да при томе не угрозимо будућност наше деце, да не подижемо јавни дуг. Хоћемо да радимо и подижемо путеве и пруге нашим трудиом, нашим рукама а деци да оставимо чисте рачуне – поручио је Вучић.

Вучић, каже, жели да сви у Србији имају пођеднаке услове за живот, рад, наду, за будућнсот, за останак.

 • Та Србија биће и заокружење и књажевог великог сна. Слободна, уређена, повезана, брза, јака, сигурна, безбедна, вредна и достојна свог политичког и државничког оца – поручио је он.

Подсетио је у каквом стању се налазила војска Срвије пре шест-седам година, када је реч о опремљености и наоружању.

 • Погледајте како изгледа данас, и видећете велику разлику у држави, огромну разлику коју сте ви грађани направили у претходних неколико година. И тиме се поносим и тиме Србија данас треба да се поноси – рекао је он.

И ако нешто могу да обећам, додао је Вучић, то је да ћемо баш такву земљу да градимо, да ћемо наставити са путевима, улагањима, да нећемо стати и да ћемо имати у Србији путеве, пруге на нивоу европксих стандарда. То нам није само обавеза, дужност, више је од тога – сан који нас је велики књаз научио да сањамо, да није неостварив, да може да постане јава.

Рекао је и да жели да се захвали грађевинарима, поклони кинеским партнерима и српским радницима који су извели овај подухват.

 • Велико хвала јер ви сте створили ове путеве, нама је било лако да гледамо да вас бодримо, ви сте радили – рекао је Вучић.

Оставите Коментар