Барнаба фонд, који надзире прогон хришћана широм света, упозорио је у уторак да се хришћани који остају у Авганистану суочавају са „великом опасношћу“ након доласка талибана.

Авганистански хришћани, од којих су скоро сви преобраћеници из ислама или деца преобраћеника, „врло вероватно ће бити убијени“ ако их ухвате талибани, који дословно примењују исламски (шеријатски) закон, изјавли су представници фонда Барнаба.

  • Иако ханефијска шеријатска школа, која преовладава у Авганистану, наводи смрт само за одрасле здраве мушке отпаднике од ислама (уз казну затвора за одрасле здраве жене отпаднике) – навео је британски фонд, „талибанско досадашње строго тумачење шеријата значи да је врло вероватно да ће убити све отпаднике, и мушкарце и жене, а вероватно и њихову децу“.

Чак и пре преузимања талибана, хришћани су се сматрани издајницима у Исламској Републици Авганистан. Земља је 99 посто муслиманска, са неких 90 посто сунита, а осталих 9,7 посто шиита.

Из тог разлога, Светска листа за надзор 2021. коју су саставили Опен Доорс прогласила је Авганистан другом најопаснијом земљом на свету за живот хришћана, после Северне Kореје, која је на врху листе, преноси Брајтбарт.

Уједињене нације документовале су 8.820 цивилних жртава у Авганистану 2020. године, укључујући 3.035 смртних случајева, а неки од најбруталнијих напада усмерени су на верске мањине.

За насиље су окривљени анти-владини актери, недржавни актери, укључујући талибане и локалну филијалу Исламске државе (ИСИС-K), а џихадисти су преузели одговорност за многе од најсмртоноснијих напада. Kао референтна тачка, УН је известио да су талибани одговорни за 45 посто цивилних жртава. Према Барнаба фонду, хришћани који желе да напусте Авганистан након устанка талибана суочиће се са страшном муком.

  • Долазак на аеродром значи преговарање на многим талибанским пунктовима у Kабулу, од којих је сваки дословно питање живота или смрти за хришћане – приметио је Фонд.
  • Процес доласка на аеродром укључује дружење са хиљадама муслиманских Авганистанаца који такође покушавају да напусте земљу авионом.
  • Рок 31. августа се брзо приближава и речено нам је да неће сви са договорене листе моћи да се евакуишу у преосталим данима – додаје се.
  • Сви хришћани који још чекају на аеродрому ризиковаће да буду откривени јер талибани преузимају контролу над аеродромом након повлачења америчких трупа.

Оставите Коментар