„Хрватска ће морати потпуно да се усредсреди на ЕУ и неће више моћи да рачуна на Сједињене Америчке Државе. Србија и Република Српска ће, пак, добити Америку под вођством Русије“.

Тако је, само неколико минута пошто је Доналд Трамп одржао победнички говор, резултате америчких избора прокоментисао први амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт.

Какви ће бити односи САД-а према свету и Хрватској, питали су Галбрајта. „Ко зна“, одговорио је он.
– Трамп се диви руском председнику Владимиру Путину и доживљава Русију као америчког природног савезника. Жели да распусти НАТО. Каже да ће укинути споразум с Ираном, а нема чиме да га замени. Најављивао је да ће анулирати трговинске договоре и предложити фискалне политике које би утростручиле дефицит.

– Глобална рецесија је једна могућност. Прећутно признавање руске анексије Крима је друга – сумира Глабрајт.

Са Хилари Клинтон би се знало шта се може очекивати у односу на Европу, али и на Хрватску, као и на подручје југоисточне Европе, али Трамп је непозната у једначини.

– Ако спроведе оно што је најављивао, попут трговинског рата с Кином, укидања НАФТА-е (Северноамеричког споразума о слободној трговини), протера имигранте и смањи порезе, наступиће глобална рецесија која ће захватити и Хрватску – сматра Галбрајт.

Политички, Хрватска више неће моћи да рачуна на САД и време је да очи упери потпуно према Бриселу. Ипак, већи проблем види у хрватском комшилуку, посебно због руског утицаја који, без америчке противтеже, све више јача.

– Србија и Република Српска имаће Америку под руским вођством – закључио је Галбрајт.

Прочитајте још: ЗЛОЧИНИ ДОШЛИ НА НАПЛАТУ: Србија доставља доказе новом суду, почиње кошмар ОВК терориста!

НАПРЕДЊАЦИ ПРЕТИЛИ ОПОЗИЦИЈИ У ПАРЛАМЕНТУ: Ево шта им је радикал одговорио (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТАН СКАНДАЛ НА ТДИ РАДИЈУ – ВОДИТЕЉ ПОБЕСНЕО КАД СЕ ЈАВИО ХОМОСЕКСУАЛАЦ: Поп срушио камеру – је*аћу ти… (ВИДЕО)

Извор: Интермагазин