Хрватска државна телевизија (ХРТ) прогласила је злогласни усташки концентрациони логор за децу у Јастребарском домом за ратну сирочад!?! ХРТ скандалозно негира постојање јединог нацистичког логора за децу у коме су малишани зверски мучени и убијани само зато што су били Срби. Према историјским подацима, у овом логору смрти било је заточено 3.336 српске деце, од којих је 768 убијено и умрло од глади и болести.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

ХРТ је на свом телетексту 14. септембра објавио информацију из које се намеће закључак да је језиви логор у Јастребарском заправо био хумана институција, намењена збрињавању малишана без родитеља!


Опасна замена теза

Ревизионизам иде тако далеко да се партизанско ослобађање усташког дечјег концентрацијског логора на телевизији назива нападом партизана на ‘дом за ратну сирочад’. Недостајало је само да напишу: дивљачког напада крвожедних партизана, истиче председник ХСС Крешо Бељак


Само да се усташе не увреде

У овој објави на хрватском јавном сервису дословце стоји:

„Дана 25. августа 2018. године на телетексту ХРТ објављена је нетачна информација да је тог дана у Јастребарском одржана пригодна комеморација у поводу Европског дана сећања на жртве тоталитарних режима 20. века и 76. годишњице усташког напада на Дечији дом за ратну сирочад у Јастребарском, будући да се радило о 76. годишњици партизанског, а не усташког напада на Дечији дом за ратну сирочад у Јастребарском. ХРТ се извињава Хрватском жртвословном друштву“, наводи се у обавештењу на телетексту ХРТ-а.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

Ово, међутим, није први пример срамног фалсификовања историје у вези са јединим дечијим логором у току Другог светског рата на тлу Европе. Пре две године на улазу у ово место постављена је скандалозна табла на којој стоји натпис „Град Јастребарско – пријатељ деце“, о чему је писао и Информер. Тада је, нажалост, изостала било каква реакција Европске уније и западних званичника, па је најновији испад само логична последица некажњавања Хрватске, која данас сасвим отворено баштини усташке злочиначке тековине.

Коментаришући потез ХРТ-а, председник Савеза за Србе у региону Миодраг Линта истиче да је у Загребу у току завршна фаза рехабилитације усташтва.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

– За многе Хрвате, нажалост, усташе су хероји и мученици, а не најгоре нацистичко смеће. За њих у НДХ нису постојали концентрациони логори, него искључиво сабирни и радни центри – оцењује Линта.

Саво Штрбац из Документационо-информационог центра „Веритас“ истиче да нимало није изненађен хрватским превртањем историје.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

– Ако је Јасеновац био радни логор, онда је Јастребарско било вртић за децу радника. Нажалост, ни једно ни друго није тачно. Били су то логори смрти за Србе и њихову децу – подвлачи Штрбац.


Детаљи о дечијем логору смрти

Српска и јеврејска деца, нека стара само један месец, одвајана су од мајки, које су одвођене у логоре као што је Јасеновац. Кад би их довели, деци би обријали главе и трпали их у бараке без кревета, намештаја или тоалета. Спавали би на поду, на слами, без покривача. Деца би добила само комад хлеба и супу. Често би јела траву. Узроци смрти су били епидемије, дизентерија, премлаћивање и изгладњивање. У зверствима су се посебно истицале часне сестре из околних римокатоличких цркава.


Обрнута логика

Лидер „Заветника“ Стефан Стаменковски сматра да последњих месеци Хрвати врше медијску хајку с циљем да обесмисле српска стратишта у НДХ.

– У њиховој обрнутој логици злочинци су жртве, жртве су злочинци, док су логори смрти хуманитарне институције, а заточеници штићеници. Омаловажавање деце, жртава логора Јастребарско говори да се они нису покајали ни за злочине над децом. Какав је то дом за сирочад у коме су деца ограђена бодљикавом жицом, препуштена глади и болести? У паузама док их нису физички злостављали учили су их усташким песмама и приморавали да носе усташке капе у част поглавника и НДХ… – подсећа Стаменковски.

Језива истина о Јастребарском

* Налазио се у месту Јастребарско, недалеко од Загреба
* Деца у њему била су старости од једног месеца до 14 година
* Од 12. јула до 26. августа 1942. кроз њега је прошло 3.336 деце, највише српске, од тога више од 2.000 са Козаре
* За непуних месец и по дана од премлаћивања и изгладњивања страдало је 768 деце
* Партизани су 25. августа ослободили децу и стрељали већину руководилаца логора

Д. КЉАЈИЋ

Advertisements