Окидач за оружани сукоб Срба и Хрвата у Вуковару било је убиство Србина Јована Јаковљевића 29. маја 1991. године, пише загребачки „Јутарњи лист“.

Његове убице, као и наручиоци убиства до данас нису приведени правди, а Слободан Јаковљевић, Јованов син, његова мајка Зорка и брат Зоран још чекају епилог истраге.

„Мој отац је убијен само зато што је био Србин и то Србин који је у Вуковару нешто значио, с обзиром на то да је био пословођа у спортском делу `Велепромета`. Био је познат у фудбалским и ловачким круговима, не само у Вуковару, него на подручју целе Југославије„, наводи Јаковљевић.

Он додаје да његов отац није правио проблеме, нити је до тада било икаквих проблема.

„На крају су му без суда пресудили наши суседи. Његово убиство је била порука Србима да више немају шта да траже у Вуковару. Послужило је и као начин да се ствари у нашем граду додатно захуктају“, додаје Јаковљевић.

„Јутарњи лист“ наводи да се о Србима који су у Вуковару и околини убијени и нестали током 1991. године у хрватској јавности врло мало и ретко говори и пише.

Јаковљевић је истакао да његова породица на вуковарском подручју живи више од 400 година. „Ми нисмо у Вуковар ушли на тенку“, истакао је Јаковљевић.

„Јутарњи“ наводи да је повод за разговор било реаговање припадника српске заједнице у Вуковару на протест који је организовао градоначелник Вуковара Иван Пенава, који је „незадовољан резултатима истраге злочина над Хрватима у Вуковару“.

На то је одговорио и заменик градоначелника из редова српске заједнице Срђан Милаковић, који је истакао да би такав протест имао смисла само када би се на њему говорило и о 50-60 Срба који су у Вуковару и околини убијени 1991. године.