Хистерија у Хрватској, која је избила после оптужнице коју је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четири висока хрватска официра, због напада на српске избеглице на Петровачкој цести, сваким даном је све јача.

У изливима мржње истакла се, нажалост, и највиша научна установа у Хрватској ХАЗУ, која је у својој објави изнела низ врло примитивних увреда и затражила да се Србија одрекне „мита у Јасеновцу“. 

Хрватска јавност, научна заједница и политика из петних жила покушавају да умање број жртава злогласног НДХ логора, а у складу с тим, у Јутарњем листу објављен је крајње злонамеран, памфлетистички и примитиван напад на Гидеона Грајфа. 

Грајф је израелски историчар специјализован за изучавање историје Холокауста, посебно концентрационог логора Аушвиц. Од око 2015. године, тежиште Грајфовог рада је и логор смрти Јасеновац. Написао је монографију под називом Јасеновац — Аушвиц Балкана, у којој је описао 57 метода убијања и мучења људи.

На основу података до којих је дошао током четворогодишњег истраживања, Грајф је навео да је у Јасеновцу на најокрутнији начин убијено најмање 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја.

Почетком 2018. Грајф је као кустос поставио „Изложба о Јасеновцу – право на сећање“ у згради Уједињених нација у Њујорку која је изазвала дипломатски скандал и оштар протест Хрватске.

Грајф је такође предводио Међународну комисију коју је ангажовала Република Српска, а која је свеобухватно анализирала догађаје током последњег рата у БиХ и у свом Извештају констатовала да се у Сребреници, јула 1995. догодио злочин, али не и геноцид.

Израелски професор, цењен због истраживања о Холокаусту, због свог истраживања се нашао изложен нападима и увредама због свог научног рада на Балкану. 

На исти начин се на Грајфа обрушио Јутарњи лист, чији је колумниста Роберт Барјуши оптужио Грајфа да се „спетљао са Вучићем и Додиком“, да „шири приче о 700.000 жртава Јасеновца“ и да је „постао „негатор геноцида у Сребреници“.

Негација геноцида и умањивање српских и осталих жртава у Хрватској постала је службена политика Загреба. На нама је да учинимо све да такву ревизију историје не дозволимо. 

Оставите Коментар