На друштвеним мрежама поново је у центру пажње хрватски текст који је објављен пре шест година, да је Исус био Хрват. Твитер је преко ноћи експлодирао од коментара, а корисници су се ваљали од смеха.

„Ако су Хрвати у Исусово време живели у Галилеји, можда то расветљава загонетку рекла Исуса!“, написао је Твртко Долић пре шест године. Он је као позитивну истакао наводно „утемељену теорију Тихомира Микулића о пореклу Хрвата из Палестине“.

„Нисмо славенска браћа са Словенцима, Србима и Црногорцима, него израелска браћа са Јудејцима и Самаританцима“, истиче он.

Преносимо вам делове овог текста објављеног 2013. године на порталу Дневно.хр.

…“Kако смо ових дана изложени тешкој репресији противхрватских структура, које безочно делују против нас и наше вере, о нашем трошку, нагласићу да је Исусова трагична судбина типично хрватска. Наша света мајка Марија није случајно дошла у Бистрицу, нити се случајно настанила у Међугорју. Морамо се запитати зашто није на удару свеукупно хришћанство, него само Kатоличка црква, а накрају крајева Црква у Хрвата. Јавља се потреба за оживљавањем магијске хрватске народносно-верске самосвести, оне коју смо имали пре Бранимира, у којој требамо оживети националну христологију“…

…“Наша национална и лична самосвест стално су преусмераване за потребе страног интереса и противхрватских политичких циљева. Германи, а накрају Аустријанци, уверавали су нас да смо Готи, Мађари су нас славили као старе Угре, Италијани су нас подржали као Илире и Илирце, а Срби нас и данас уверавају да смо Славени, Словени како они кажу, и повремено нас „убеђују“ да смо заправо Срби, што није некаква светска понуда.

У трећој књизи својих свако хвали вредних „Отворених печата“, Тихомир Микулић указао је на два велика таласа славенизације Хрвата. Овде ћу нагласити да су наши преци били изложени низу насилних славенизација, које су се проводиле за конкретан политички утицај, на нашу штету. Мишљења сам да је прву славенизацију на овоме простору потицао Бизант, за потребе сузбијања оних корпуса који су се уклопили у огледалу западну империју. Нешто слично догађало се не тако давно, када је славенизација разарала Аустроугарску. Увек се радило о колонизаторском праву на земљу“…

…“На Јадран су најпре почетком четвртог века стигли хрватски манихејци, да би у седмом веку пристигла хрватска хришћанска племена. Ако јеврејски научници померају египатску историју за цела два века само због доказивања историјске егзистенције библијског Давида, не видим зашто би Хрвати устрајавали на свом доласку на Јадран у седмом веку.

Ако су Хрвати у Исусово вре живели у Галилеји, можда то расветљава загонетку порекла Исуса! Маријин отац спомиње се у старим хришћанским записима као Јаков, што не указује на Јудеју, него на Израел и Галилеју. Јосип није био Јевреј – Јосип је био симбол северног античког Израела, као што је данас симбол преосталих Самаританаца, као што је било омиљено име код Хрвата… У то античко време називање Маријиног мужа Јосипом имало је димензију народносног одређења Мајке Божје, и на свој је начин представљало отворено наглашавање да земаљски отац Исуса није Јевреј. До Исусове Објаве, средишња антрополошка особа Галилеје био је Јосип Египатски, па се ту згодно уклапа одлазак Марије и Исуса у Египат уз помоћ божанског Јосипа, Бога Оца“…

…“Потрага за хрватским оригиналним бићем је истовремено путовање у Исусову Галилеју, до Исусове изворне Објаве. Хрвати нису покрштени јер су припадали најранијем хришћанству Палестине“…

Овај текст је привукао велику пажњу чим је објављен, а онда су људи широм региона наставила да га коментаришу и у наредним годинама.

„Одустали од Тесле и прешли на већи ниво. Kод браће Хрвата се ради пуном паром“, „Ако је Исус био Хрват, онда су га Срби разапели. Некада је у новинама боље оставити празну страну него је попунити глупостима“, „Ако је како јављају хрватски медији Исус Христ Хрват, ја испод тога да је Бог Србин не бих ишао по цену разграничења“, само су неки од коментара на Твитеру.

Оставите Коментар