Да ли лик Николе Тесле треба да буде један од мотива који ће се налазити на кованицама хрватског евра, питање је о ком се последњих дана интензивно расправља у хрватској јавности.

„То је историјска прилика да испричамо причу о човеку који се ту родио, школовао и саградио прву хидроелектрану у Европи“, само је део статуса на Фејсбуку, својеврсног апела хрватској влади, дизајнера Давора Брукете.

А управо је Теслу као један од мотива први предложио Кабинет председника Републике Хрватске, који је од самог почетка учествовао у раду Комисије Хрватске народне банке, а која је већ на својој првој седници 19. марта позвала све институције укључене у рад комисије да дају предлоге за одабир решења за хрватску кованицу евра, пише Вечерњи лист.

ЗБОГ ОПШТЕ ЦЕНЗУРЕ НА ИНТЕРНЕТ НЕБУ, НАЦИОНАЛИСТ МОЖЕТЕ ПРАТИТИ И НА СЛЕДЕЋИМ МРЕЖАМА:

1. ВКОНТАКТ
2. ТЕЛЕГРАМ
3. INSTAGRAM
4. TWITTER

„Кабинет председника Републике још средином априла, пре друге седнице комисије 1. јуна, званично је доставио комисији своје предлоге да хрватска кованица евра има три мотива и да то буду шаховница, Тесла и Дубровник“, објаснио је даљи ток догађаја Велибор Мачкић, председников саветник који је био и представник Кабинета председника у ХНБ-овој комисији.

Након што су све институције заступљене у раду Комисије доставиле предлоге, спроведена је анкета међу члановима Комисије, а након које је ХНБ-ова комисија за одабир решења и ХНБ-ова комисија за новац предложила да хрватска кованица има три мотива, а да се она изаберу на јавном саветовању које траје до 22. јула између пет предложених (шаховница, карта Републике Хрватске, куна, глагољица и Дубровник). У јавном саветовању грађани могу предложити и шести мотив, о којем ће се такође расправљати.

Оставите Коментар