Миро Kовач, актуелни председник Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту, заговара поделу БиХ на три дела, с тим да Хрватска добије изборну јединицу.

Kовач, који је био шеф хрватске дипломатије, сматра да би Хрвати у Босни и Херцеговини поделом те државе, по узору на Белгију, могли да остваре равноправност са Бошњацима и Србима.

Kовач је за мостарску Радио-телевизију Херцег Босне рекао да би БиХ могла бити подељена по узору на Белгију, која има три регије и језичку заједницу.

 

У Белгији, казао је, постоје Фламанци, Валонци, Фландрија и немачка језичка заједница…

Према његовим речима, Хрвати би тако били у потпуности равноправни с друга два уставотворна народа Бошњацима и Србима.

Овај утицајни хрватски политичар је поново покренуо контровезну тему звану „трећи ентитет“, која је у међувремену у босанско-херцеговачкој политичкој, али и хрватској јавности била утихнула.

Штавише, наводи се, Kовач је најавио да ће званични Загреб бити још ангажованији у вези с Босном и Херцеговином, на шта га обавезују и одредбе Дејтонског мировног споразума.

– Немачка језичка заједница има свој парламент и своју владу. Хрвати могу имати и своју изборну јединицу и бити равноправни с друга два народа – додао је Kовач.

Нагласио је и да се Хрватска не меша у унутрашње ствари у БиХ.

– Хрватска је потписала Дејтон и има обавезу да брине о стабилности БиХ и промовише испуњење обавеза које се тичу Устава – рекао је Kовач.

Оставите Коментар