Хрватски портал Index.hr извештава да је након потреса већа помоћ стигла из Србије него од католичке цркве.

Како наводе, два дана након разорног потреса у Петрињи Хрватска бискупска конференција (ХБК) објавила је да ће донирати седам милиона куна помоћи страдалима у потресу, а новац је намењен онима којима је помоћ највише потребна у Сисачкој бискупији и Загребачкој надбискупији.

Како је тада најавио генерални секретар ХБК Крунослав Новак, о даљој помоћи ће се расправљати на предстојећем пленарном заседању ХБК, када ће се анализирати ситуација на терену и утврдити потреба помоћи те ће се одредити и други начини могућег деловања.

Дан раније, односно дан након потреса, како пише Index.hr, Влада Републике Србије донела је одлуку да Хрватској упути износ од милион евра финансијске помоћи.

  • То је готово 550 хиљада куна више од износа који је уплатила Црква, институција која из џепова порезних обвезника годишње добије око милијарду куна – истиче овај портал.
  • Тачан износ који им сваке године дарујемо и даље није познат, јер је Католичка црква у Хрватској финансијски нетранспарентна. Наиме, како је Католичка црква у Хрватској финансијски нетранспарентна и како је захваљујући Ватиканским уговорима капиларно премрежила разна друштвена подручја и добија новац и од државне и од жупанијске и од локалне власти, у овом тренутку је једноставно немогуће сазнати баш сав новац који се с разних државних нивоа и институција слива на рачуне Католичке цркве, која у Хрватској има више од две хиљаде правних особа којима управља или с којима је повезана. Притом је сав тај новац, који Католичка црква добија од државе, изузет од провере Државне ревизије – закључује се у тексту хрватског портала.

Како наводе, до бројке од око милијарду куна годишње дошли су истраживачки новинари који су се бавили том темом, уз напомену да то и даље није коначни износ. Сав тај новац изузет је од провере Државне ревизије.

  • И док бискупи чекају идуће пленарно заседање ХБК-а, Србија је већ, како неслужбено дознајемо, одлучила да пошаље нову туру помоћи – истиче овај портал.

Како незванично сазнаје Index.hr, из Србије стиже додатних 100 хиљада евра за куповину мобилних контејнера у које ће бити смештене особе које су изгубиле свој дом. Они додају да је та информација незванична и није још потврђена.

  • Међутим, кад пишемо о помоћи Цркве, треба споменути да је вараждински бискуп Боже Радош прогласио Дан поста и молитве, а продужио му се и сплитско-макарски надбискуп Марин Баришић који је такође вернике позвао на молитву за жртве потреса – пише Index.hr.

У коментарима испод текста углавном је изражен бес читалаца, који скрећу пажњу да ће и ова помоћ Католичке цркве бити пре свега усмерена на обнову верских објеката, и да би црква као институција са миленијумском традицијом која позива на милосрђе морала много више да помогне.

Оставите Коментар