Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је анкета хрватске телевизије РТЛ потврдила да већина Хрвата подржава „главног промотера усташке идеологије Марка Перковића Томпсона“.

– Овим је послата застрашујућа порука да већина Хрвата оправдава геноцид који је злогласна НДХ извршила над Србима, Ромима и Јеврејима у Другом светском рату – оценио је Линта у саопштењу.

Према његовим речима, анкета је показала и да већина Хрвата сматра да је „НДХ била држава хрватског народа, а усташе борци за хрватску слободу“.

Линта сматра и да се не треба чудити што све значајне друштвене снаге настоје да рехабилитују усташки поздрав „За дом спремни“ и саму НДХ која је, како наводи, за покојног Туђмана и ХДЗ била израз историјских тежњи хрватског народа за својом државом.

Узори ратних злочинаца Анте Готовине, Младена Маркача и већине хрватских генерала су команданти чувене по злу Црне легије из времена НДХ Јуре Францетић и Рафаел Бобан, наводи Линта.

Он додаје да нажалост велика мањина Хрвата сматра да је „Томпсон фашистичко смеће, НДХ злочиначка творевина, а усташе исконско зло“.

У анкети коју је за РТЛ спровела агенција „Промоција плус“ више од половине анкетираних – 51,7 одсто сматра да је Томпсон требало да наступа на Тргу у Загребу приликом доласка хрватског фудбалског тима, са Светског првенства, 38,8 одсто испитаника противило се том наступу, а 9,5 одсто не зна или је неодлучно.

Извор: srbijadanas.com