Мађарски премијер Виктор Орбан одржао је састанак председништва своје странке Фидес, што није ништа необично, али јесте то што је састанак одржан под огромном картом „историјске Мађарске“.

Та географска карта обухвата и велики део Хрватске, све до Ријеке и Далмације, а она је, по свему судећи, стални инвентар у просторијама Фидеса, закључује портал index. hr.

Фотографију са састанка је објавио сам премијер Виктор Орбан, и то на свом Фејсбук профилу, уз опис:

– Претпразнични састанак председништва странке.

То да су Орбан и његова влада носталгични за временом када је Мађарска заузимала далеко већу територију, укључујући и велике делове Хрватске, није никаква посебна новост, а није ни тајна.

Већ неколико пута, и то у последње време, званичници Мађарске су јавно присвајали делове хрватске територије.

Тако је летос, у јуну службена мађарска Канцеларија за међународну комуникацију при влади Виктора Орбана на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики део Словеније, али и делове Хрватске попут Међимурја, дела Барање и Кварнера, која сугерише да су овој земљи након Првог светског рата отете две трећине територија, укључујући чак 63 хиљаде километара квадратних који су део данашње Хрватске, Словеније…

А сам Орбан је недавно, приликом посете Осијеку, где га је дочекао хрватски премијер Андреј Пленковић, носталгично говорио о Славонији и Барањи као „најбогатијим деловима наше (мађарске) државе“. Хрвати су и тада, на ту провокацију, били неми!

Поводом најновије провокације хрватски премијер Андреј Пленковић је рекао да је о томе разговарао с министром спољних и европских послова Горданом Грлићем Радманом.

– Наше министарство ће везано за то обавити разговоре с мађарском страном. Колико сам ја њега разумео, није то први пут да се та карта појављује на неком састанку Фидеса. Садашње хрватске границе су такве какве јесу- казао је Пленковић, додавши да Хрватска мора да сарађује са својим суседима.

Оставите Коментар