Хрвати су одлучили да ће лик Николе Тесле дефинитивно бити на кованицама евра, а данас се представља и дизајн. На свим кованицама хрватског евра подлога ће бити „шаховница“, мапа Хрватске ће бити на новчућу од два евра, куна на кованици од једног евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи, а мотив глагољице ће бити на кованицама од пет, два и једног цента.

На данашњој седници Националног већа за евро представља се одабрани дизајни националне стране хрватских кованица евра и цента. Седницом преседава председник Владе Андреј Пленковић, а касније се очекују изјаве.

Огласила се и Народна банка Србије.

  • НБС је мишљења да би евентуално стављање лика Николе Тесле на националну стране кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа – рекли су за Телеграф Бизнис из НБС.

Подсетимо, раније премијер Хрватске Андреј Пленковић огласио се поводом нашег текста у којем Народна Банка Србије први пут истиче да ће реаговати и предузети мере ако се евентуално лик Николе Тесле нађе на еврокованицама.

„Kада Хрватска усвоји евро на кованицама ће бити дизајн мотива који ће представљати Хрватску“, рекао је Пленковић на почетку седнице.

„Лик Николе Тесле добио је највише гласова. Одабрани мотиви су шаховница, географска карта, куна, Никола Тесла и писмо глагољице“, рекао је. На два евра биће географска карта, на евро куна, на 50, 20 центи Тесла, на мањим апоенима цента биће глагољица.

Прворангиране предлоге прихватило је и Веће Уније, рекао је премијер и честитао ауторима Ивану Шиваку, Стјепану Прањковићу, Ивану Домагоју Рачићу и Маји Шкрипељ.

На кованици од два евра биће угравиран и Гундулићев стих „О лијепа, о драга, о слатка слободо“.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар