Неонацисти из великог броја земаља већ се боре на страни Украјинаца, а велики број добровољаца стигао је из Хрватске, одакле прете да их стиже још и да се ово неће завршити само на Украјини.

За све странце који се укључе у рат, формирана је посебна јединица бораца.

РТЛ сазнаје да је група хрватских добровољаца већ отишла на ратиште – један од њих се овој станици јавио видеом.

Подсетимо, већ пет дана траје ослободилачка акције руске војске у Украјини како се гранатирање Доњецке и Луганске Народне Републике наставило и након Путиновог потписивања независности.

С друге стране наставља да ризикује животе цивила, дајући пушке како тек пунолетним грађанима, тако и оним у својим позним годинама.

На позив Зеленског одазвали се и Хрвати

Зеленски позива и добровљце широм света, а не један од тих су се одазвали и из нашег региона.

– Други Хрватски војници су већ у Украјини, то је важна напомена. Јучер је први транспорт војника отишао за Украјину, данас долазе још двије екипе – једна из Сплита, друга из Задра, трећа чак из Осијека, поручио је у видеу.

– Ми се налазимо на украјинској граници с Мађарском. Идемо на фронт да се придружимо украјинском народу и нашим Хрватима. Знамо да ће овај рат тешко стати само на Украјини – изјавио је један од њих.

Неонацисти из великог броја земаља већ се боре на страни Украјинаца, међу којима има и Руса чије су организације као екстремистичке забрањене од стране Путина.

Најпознатија је Руска неонацистичка борбена група „Виктор Ларионов“, која је у Кијеву а чији су припадници у Русији оптужени за убиства грађана Русије кавкаског и азијатског порекла, те су гоњени од стране судова, заштиту нашли међу украјинским неонацистима.

Ништа ново за Хрвате

Одлазак добровољаца на источно ратиштие није ништа ново у хрватској историји. У последњих неколико ратова који су се водили на истоку Европе Хрвати су увек учествовали. И то на страни која се бори против Руса.

Оставите Коментар