Филм „Дара из Јасеновца“, чије снимање финансирају Влада Србије и Филмски центар Србије (ФЦС), требало би да буде завршен до краја године, а премијера је планирана за мај 2020. године, на 75. годишњицу пробоја логораша из Јасеновца! Филм прати судбину девојчице Даре и њене породице у време Другог светског рата, непосредно након усташко-немачке офанзиве на Kозари, када су многа деца с тих простора одведена у Јасеновац, а потом премештена у логор Стара Градишка
Снимање филма о Јасеновцу са посебном пажњом се прати у Хрватској, а како и не би јер се „назови историчари и експерти“ из петних жила убише да докажу како је Јасеновац био тек радни логор и да у њему нису чињени никакви злочини. Штавише, логораши су „тамо имали прегршт забавних садржаја, од спортских активности до позоришних представа“!

Ипак, у мору негативних реакција портал Нет.хр је на згражање „повампирених усташа у данашњој лијепој њиховој“ коректно пренео да се у Србији снима филм о најстрашнијем логору у историји човечанства.

Главну улогу игра Биљана Чекић (12), девојчица из Поткозарја, чији су преци били у Јасеновцу. Режију потписује Предраг Гага Антонијевић, сценариј је написала Наташа Дракулић, а по жанру су аутори филм сврстали филм у акциону драму, наглашавајући како су настојали да историјске чињенице буду што веродостојније и тачније.

Антонијевић је истакао како је екипи филма „јако важно да изразе естетику смрти и убијања“, док су талентовани глумци успели кроз искрену емоцију придонети „да се грозоте мање виде, али дубоко осете“.

Оно што посебно били хрватске десничаре је то што је стручни консултант филмској екипи амерички експерт за холокауст Мајкл Беренбаум. Он је уверен да филм има прилику да исприча причу – „јер се људи идентификују са причом“ – како би се спознала и испричала истина о Јасеновцу.

Беренбаум је уверен да ће се многи поистоветити са „страшном судбином девојчице, њеном храброшћу и снагом“, са девојчицом „која показује живот, моћ и снагу да би се то издржало“.

  • Kвалитет филма лежи у његовој суптилности и дубокој људскости. Важно је показати да се то десило људима, као и да су људима те монструозне злочине учинили управо људи, а не нека чудовишта и друга бића. Сматрам врло смелом одлуком да све то буде приказано кроз нежност и недужност једне девојчице -рекао је Беренбаум.

Редатељ Предраг Антонијевић потврдио је да је трећина снимања завршена, направљен је део који се снима у логору, на локалитету напуштене циглане у селу Kолут код Сомбора, где су изграђени додатни објекти, те 500 метара пруге, а дневно је било ангажирано просечно око 270 статиста. Други део снимања односиће се на догађања у логору Стара Градишка.

На питање да ли у филму има глумаца из Хрватске, Антонијевић је одговорио како то – премда има пуно пријатеља у Хрватској – није могуће и да „нажалост нема храбрих хрватских глумца“ који би играли у његовом филму.

Утврдио је и да је у Хрватској Јасеновац „табу тема“, те да би „сигурно имали проблема“ кад би глумили. Антонијевић је оценио како је у Хрватској „из неког чудног разлога дошло до поплаве љубави према НДХ“.

Помоћ у дистрибуцији филма у САД обећао је амерички филмски продуцент српског порекла Дан Тана (Добривоје Танасијевић). Он је оценио „шокантним“ да 75 година нито није подржао снимање филма о Јасеновцу.

  • Веома је важно да филм буде искрен, с подацима, јер се ради о историјским догађајима. Ако је филм добар, нема проблема за дистрибуцију и гледаоце – оценио је Дан Тана, а за режисера Предрага Антонијевића рекао да је „српски Стевен Спилберг“.

Председница Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван истакла је да ће „Дара из Јасеновца“ бити први играни филм о Јасеновцу, те да неће имати приватних спонзора, јер је битно да држава стане и за пројекта и да се о филму прича, а циљ је да „доживи холивудску премијеру“.

Триван је најавила да ће држава помоћи како би пројект могао бити „завршен на достојанствен начин“.

Влада и Филмски центар Србије (ФЦС) до сада су издвојили 2,3 милиона евра за филм, а процене кажу да би могао коштати од 2,9 до 3,3 милиона евра.

Leave a Reply