Хрватска поново прети Србији да ће зауставити њен пут ка Европској унији, а као разлог сада наводи проблем архивске грађе које Београд наводно одбија да врати Загребу.

Загребачки Вечерњи лист тврди да Београд одбија да Загребу врати архивску грађу која му припада иако је, како кажу, Србија потписала споразум о сукцесији.

Вечерњи пише да је тим поводом Хрватска јуче упутила протестну ноту Србији у којој, како наводи, упозорава да проблем архива може зауставити пут Србије према ЕУ.

Лист додаје да Хрватска тражи од Србије да јој преда и грађу са диска коју је Србија предала Израелу и у којој је, према саопштењу српског Министарства обране, грађа о страдањима Јевреја у НДХ.

Додају да је Хрватска протестну ноту упутила Србији након што је службеним страницама српског Министарства одбране објављена информација о састанку потпредседника српске владе и министра обране Небојше Стефановића са амбасадором Израела у Београду Јахелом Виланом, 7. фебруара.

Према том саопштењу, амбасадору Израела је уручен “хард диск с преко 162.000 страница дигитализоване архивске грађе које је Војни архив прикупио, а која се односи на прогон и страдање Јевреја од НДХ током Другог светског рата”.

Вечерњи тврди да је у конкретном случају реч о архивској грађи премештеној с подручја Хрватске а која је обухваћена захтевом за поврат настало и које је као такво обухваћено захтјевом за поврат из 2006., заједно са више од 700 фондова и збирки из педесетак установа, пре свега Архива Југославије, Савезног секретаријата за иностране послове, Војног архива и установа ЈНА, као и Југославенске кинотеке.

Оставите Коментар