Док хрватски премијер Андреј Пленковић машта како ће следеће године формално бити на челу Европске уније, из дана у дан се све боље види колико су његови министри неспособни да воде ресоре за које су задужени, пише Индеx.хр.
Овај сајт истиче да у Хрватској влада потпуно расуло и у школству, полицији и војсци и констатује да су за то одговорни и министри, али још више сам Пленковић који их је одабрао.

Kао пример расула наводи и скорашњи случај пилота, који је потресао Хрватску. Наиме, како пишу тамошњи министар одбране Дамир Kрстичевић покушао је да сакрије да су пилоти хеликоптера из базе у Земунику ухваћени како превозе шверцера оружјем.

Скандал је признао тек када је причу открила једна телевизија, али њему ни тада није пало на памет да поднесе оставку, а спасила га је председница Републике и врховна заповедница Оружаних снага Kолинда Грабар-Kитаровић пославши у пензију шефа Ратног ваздухопловства и сменивши заповедника базе у Земунику.

– Афера с пилотима и шверцером оружја показала је и да су војне базе критично несигурне. Пилотима је било довољно да шверцера одену у војну униформу и без проблема га уведу у базу. Осим што су у војним хеликоптерима превозили шверцера, пилоти су скривали и велике количине муниције војног порекла. Премијер ни у једном тренутку није довео у питање положај свог потпредседника и дозволио му је да се скрива од неугодних питања– пише Индеx.хр.

Осим у војсци, скандали су и у полицији постали свакодневица. Особа од највећег Пленковићевог поверења, министар унутрашњих послова Давор Божиновић дозвољава да се заташкава дивљање полицијских шефова у возилима, као и да се на границама пуца у мигранте, уз траљаво објашњење да су се полицајци спотакли и случајно устрелили несретнике или да је “дошло до опаљења”. Али, и да његови запослени шурују са српском мафијом.

– Али, Божиновића се ништа од тога нимало не тиче. Систем му је шупаљ, дисфункционалан и корумпиран, а он се њиме хвали– наглашава овај портал.

Подсећа и да већ два месеца школе у целој држави зврје празне, да су ученици изгубили дане и дане наставе, а да је школска година пред пропашћу.

– Од тога ни учитељи, ни родитељи, ни деца немају баш ништа. Министарка за образовање Блаженка Дивјак функцију има само на папиру и никоме разумном није јасно зашто још увек није поднела оставку– пише сајт и закључује да толики хаос у систему никако не може да се објасни пуком неспособношћу.

– Постоји у народу популарна реч за то, али ми ћемо написати да министре и премијера једноставно није брига за оно што се у земљи догађа. Бахати су и равнодушни према свему око себе и важно им је само да се одрже на власти.

Leave a Reply