Скупштина града Београда донела је на данашњој седници одлуку да се Хрватска улица на општини Палилула преименује у улицу Глинских жртава 1941. године.

На дневни ред седнице Скупштине града овај предлог је дошао на иницијативу грађана насељеног места Котеж који станују у тој улици.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је велико задовољство што је Скупштина града прихватила иницијативу грађана да се Хрватска улица у Котежу примењује у Улицу глинских жртава 1941. године.

Он је подсетио да је злочин у Глини, када су људи заклани у цркви, један од најстрашнијих у Другом светском рату, као и да су хрватске власти спомен-дом, који је после рата изграђен на костурници, преименовале у Хрватски дом.

Примедбу на преименовање Хрватске улице имао је шеф одборничке групе „Грађански демократски форум – иницијатива жена Србије” Раде Вељановски који је навео да тај чин не води ка превазилажењу сукоба Србије и Хрватске из прошлости.

Истакао је да нема спора да се некој другој улици додели назив улица Глинских жртава 1941. године, јер је то и одавање почасти српским жртвама које су побиле Усташе у Другом светском рату и да тај злочин не сме бити заборављен.

„Укидањем Хрватске ми не доприносимо превазилажењу сукоба из прошлости, а ми јесмо имали проблеме и све то не може да се заборави и одгурне, али једини начин да се на здрав пут крене у будућност јесте да се сукоби превазиђу, а овиме се тиме не доприноси”, казао је Вељановски, јавља Танјуг.

Одговарајући на примедбу Вељановског, Весић се сагласио са њим да сви морамо да дамо допринос да се као регион разумемо и да је јасно да тога нема без историјског договора Срба и Хрвата и Срба и Албанаца, али да истовремено не можемо да дозволимо да се у Хрватској оспоравају усташки злочини над српским народом.

„Оспорава се оно што се десило у Јасеновцу и на тај начин не признају оно што је радио усташки режим. У Јасеновцу недостаје да пише да је био организоавни, државни геноцид над једним народом у којем га је требало истребити, у овом случају над српским народом”, казао је Весић.

Додаје да не може стално Србија да буде та која ће давати сигнале добре воље, док друга страна не даје.

„Данашња Хрватска ничим није заслужила да данас има улицу у Београду. Укидање Хрватске улице је логичан след с обзиром да они нису раскрстили са злочинима које су усташе починиле. Не треба са тим изједначавати цео хрватски народ, али власти то треба да покажу, а то не показују и то давањем улицама име Будака”, навео је заменик градоначелника.

Како каже, сви који поштују Београд имаће поштовање од нас, а за сада у односу са Хрватском имамо само нас који пружамо руку помирења, а не добијамо ништа.

На седници су усвојене и одлуке према којима ће у Београду бити подигнути споменици тројици некадашњих градоначелника – Милошу Савчићу, Влади Илићу и Бранку Пешићу.

Вељановски је казао да је сагласан са изградњом тих споменика, посебно наглашавајући да је имао част да Пешића и лично познаје, на шта се Весић извинио што није знао за то, јер би предложио да Вељановски буде укључен у одбор за изградњу.

Договорено је да на следећем састанку одбора за изградњу и Вељановски присуствује и да се одбор прошири како би могао да допринесе остварењу тог великог подухвата – градњи споменика некадашњих градоначелника.

Оставите Коментар