Анимирани филм који је освануо на друштвеним мрежама, у ком су Срби приказани као пацови које „чаробни фрулаш“ изводи из Kнина и трактором их шаље ван Хрватске изазвао је буру у медијима широм региона.

Анимирани филм који је имао наслов „Домовински рат за најмлађе“, а који је у међувремену избрисан са друштвених мрежа, је у ствари стари цртаћ из чувене продукције Sily Symphony, који је често приказиван на телевизијама.

Ипак, у овој верзији град Хамелин преименован је у Kнин, Чаробни фрулаш у „свирача из Чавоглава“, што је јасна алузија на усташког певача Марка Перковића Томпсона. Наратор на хрватском објашњава шта се дешава у Kнину, из ког пацове, који представљају Србе, фрулаш изводи уз мелодију песме „Аница, книнска краљица“, горепоменутог усташког певача.

Многе је посебно разбеснео део где је сир из цртаћа замењен трактором, који се често погрдно користи као алузија на изгон Срба током операције етничког чишћења Олуја.

Иако су неки медији у Србији пренели информацију о цртаном филму као да је у питању озбиљно пропагандно дело, анимирани филм носи ознаку „Претјеривач“ – познате сатиричне странице из Хрватске, што само по себи довољно говори.

Та страница је више пута уклањана са Фејсбука, а неактивна је и сада, о чему је раније говорио Давор Бернардић, некадашњи челник хрватског СДП, који је оптужио ХДЗ да организује гашење сатиричних станица.

Да је у питању сатирична страница види се и на ТикТок каналу Претјеривача. На њему се исмевају хрватска фудбалска репрезентација, ХДЗ, Здравко Мамић, десничар и националиста Велимир Бујанец.

Оставите Коментар