Министарство спољних послова Републике Србије жали због поступања наведеног дипломате у протеклом периоду.

Први секретар у Амбасади Републике Србије Хрвоје Шнајдер протеран је због шпијунаже.

У питању је документована шпијунажа и врбовање за рад за хрватску службу, пишу Новости.

То значи да су прикупљени докази да је Шнајдер прекршио Бечку конвенцију која регулише дипломатско конзуларне односе и услед тога је проглашен персоном нон грата.

Раније вечерас је Министарство спољних послова Републике Србије саопштило да је 20. новембра 2023. године донело одлуку да, у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе, прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата, преносе Новости.

  • Током професионалног ангажовања у Републици Србији Шнајдер је грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио наведену Kонвенцију. Тим поводом уручена је дипломатска нота амбасадору Републике Хрватске Хидајету Бишчевићу.

Министарство спољних послова Републике Србије жали због поступања наведеног дипломате у протеклом периоду, које не доприноси унапређењу билатералних односа Републике Србије и Републике Хрватске, добросуседској сарадњи и свеукупном подизању нивоа мира и стабилности у региону.

Министарство спољних послова Републике Србије изражава очекивање да ће Република Србија и Република Хрватска заједнички радити на изградњи међусобног поверења, а у циљу остварења заједничке европске будућности.

Оставите Коментар