Јадранско море већ је угрожено климатским променама, у Хрватској је најугроженије подручје делта Неретве, а први ред до мора у Далмацији мораће да се исели у наредних стотинак година, упозорио је сплитски научник Ивица Вилибић.

Вилибић, научник из Лабораторије за физику мора са сплитског Института за океанографију и рибарство, објаснио је да проблем представља пораст нивоа мора, који предвиђа да за стотину година расте од 40 до 120 центиметара.

  • Део далматинских градова већ сада је угрожен. Најстарији део Шибеника, Долац, већ сада редовно плави, као и део Трогира, рива у Старом граду на Хвару, а ево недавно је и поплављена цела плажа у Омишу, као и Диоклецијанови подруми – навео је Вилибић.

Он објашњава да ће то у будућности ићи ка горем, а да је најугроженије подручје у Хрватској делта Неретве, преносе хрватски медији.

  • Дугорочно гледано, на временској скали од сто или више година, први ред до мора у Далмацији мораће да се исели. До тада ће бити могуће делом штитити ту обалу, али улагања у заштиту мораће бити значајна- истакао је Вилибић.

Пре десетак дана у дубровачком акваторију, поред острва Свети Андрија, измерен је талас висок 10,82 метра, што је највиши талас на Јадрану откако постоји мерење.

Вилибић каже да процене за стотињак година предвиђају да ће се на северном и на јужном Јадрану висина таласа попети и до 13 метара.

Он је напоменио да нису сви далматински градови исти, али да је чињеница да је ниво мора порастао од времена када су изграђени, тако да је неминовно да ће се Хрватска суочавати с поплавама на неким деловима далматинске обале.

Ниво мора је од 1900. до 2016. године порастао између 16 и 21 центиметара, а само у периоду од 1993. до 2017.године за чак 7,5 центиметара.

Према најновијој процјени, до краја овог века ниво светских мора порашће од 62 до 238 центиметара. То ће се, како предвиђа Међународни панел за климатске промене УН (IPCC), догодити у случају најгорег сценарија – пораста температуре за пет степени Целзијусових.

Ако би свет до краја века постао топлији за три степена, амерички научници тврде да би ниво мора могао порасти чак између 4,3 и 9,9 метара.

На мареографским станицама у Сплиту и Плочама у новембру је измерен екстреман ниво мора. У Сплиту је то био највећи ниво мора од 1955. године од када се континуирано врше мерења, а у Плочама од 2002. године, објавили су из Хрватског хидрографског института.

Оставите Коментар