Јавним личностима из Хрватске, које негирају геноцид усташа над Србима, злочине, број жртава, па чак и саму природу логора Јасеновац придружио и историчар из Сплита Стјепан Лозо.

Он је изнео невероватну тврдњу да су заправо Срби извршили геноцид над Хрватима у НДХ!

Стјепан Лозо, који се сматра академском личношћу, ове „податке“ је изнео јавно, представљајући књигу на којој је, наводно, радио 15 године.

Kаже да је књигу „Идеологија и пропаганда великосрпског геноцида над Хрватима – пројекат ‘Хомогена Србија’ 1941“ написао јер је осећао „обавезу историчара и зов хиљаде невиних побијених Хрвата у великосрпском геноциду“.

Лозо не само да тврди да су Срби извршили геноицид над Хрватима, већ су и „своје жртве оптужили за злочине“. Низу срамотних тврдњи додао је да „усташе до лета 1941. и ‘српске побуне’ нису чиниле никакве посебне злочине према Србима“, већ да су спроводиле „народну самоодбрану од великосрпског геноцида“.

„Оклеветали су Хрвате за геноцид над Србима превентивном пропагандом, с предумишљајем, већ у јуну 1941. године, а онда почели геноцид над Хрватима. Након шока који је у великосрпским редовима уследио успоставом НДХ 10. маја 1941. године, не и комуниста, јер они тада нису били на супротној страни од усташа, уследило је консолидовање великосрпских редова. Већ у јуну 1941. године великосрпске снаге имају обликовану визију и платформу даљњег деловања: створити Велику Србију спровођењем општег геноцида над Хрватима које претходно треба снажно оклеветати. Тако крајем јуна 1941. године настају два кључна документа: „Хомогена Србија“ и Стевана Мољевића, и „Валеријанов меморандум“ СПЦ“, каже.

Лозо је напао и Српску православну цркву тврдећи да она стоји иза „бесрамне клевете Хрвата за геноцид над Србима“, па чак и да стоји иза наводног „геноцида над Хрватима“.

„Валеријанов меморандум“ је службени документ СПЦ и предат немачким војним властима у Београду, а потом као клевета Хрвата раширен по читавом свијету. Меморандум је већ у првој верзији од 24. јуна 1941. године оклеветао Хрвате за убијање више од 100.000 Срба. Друга верзија, пласирана најкасније 8. августа, клевеће Хрвате за убијање чак 180.000, а до септембра се већ излазило са бројем од 300.000 побијених Срба у НДХ, што је касније још увећавано. Такве страшне клевете које немају готово никакве везе са стварношћу, ни један одсто, у књизи то доказујем, слане су ван земље и снажном пропагандом великосрпске мреже ширене по читавом свету. Таква срамотна лаж остала је над Хрватима до дана данашњег“, рекао је Лозо.

Човек који себе назива историчарем даље тврди да у данима када СПЦ пласира прву верзију „Валеријановог меморандума“, 23. јуна 1941. почиње српска побуна у НДХ.

„У источној Херцеговини масовно страдају недужни Хрвати, а на „српски Видовдан“, 28. јуна 1941. Срби чине и први геноцидни злочин уопште на простору НДХ. Под водством православног попа Радојице Перишића врше покољ свега затеченог становништва у Автовцу, укључиво жене и децу, те уништавају читаво насеље. Тако су Срби почели геноцид над Хрватима уз истовремену клевету Хрвата за геноцид над Србима. Сада та пропаганда изгледа сасвим прозирна, али није било лако доћи до овакве реконструкције и сазнања“, рекао је Лозо.

Kао „врлину“ НДХ наводи да је афирмисала „хрватску нацију као заједницу равноправних католика, муслимана и православаца“, као и приступ „одбрани хрватске границе на Дрини“.

„И једно и друго је и данас актуелно и припада корпусу модерне европске политичке подлоге, наравно, уз специфичан приступ у односу на Дрину“ тврди Лозо.