Пратећи медије у Србији који стоје иза председника Александра Вучића, чини се да је Балкан на рубу рата, а Србија мученичка жртва, пише у опширном тексту загребачки Јутарњи лист.

Милорад Додик прети отцепљењем Републике Српске, у Црној Гори не престају протести Срба због црквене имовине, а на Косову се напетост не смањује, наводи лист и пита се шири ли се, поново, југозападним Балканом „задах злокобних деведесетих“ и стоји ли иза свега тога председник Вучић, који је, како тврди, „схватио да време цури те подгрејавајући милошевићевске планове жели кренути у завршну битку за земље и територије на које пикира попут залуталог у времену и простору“.

Лист оцењује да се, пратећи већину медија у Србији, чини да је Балкан на рубу рата и ратова, да је Србија поновно мученичка жртва, иако је, како тврди аутор, упетљана као логистичар у све кризе које ових дана потресају источне делове бивше Југославије.

Већ скоро два месеца у Црној Гори трају протести против Закона о слободи вероисповести који су тамошњи Срби схватили као атак на свој идентитет, а заправо се, тврди Јутарњи лист, ради о томе „да Вучић губи утицај на подручју које сматра “српским” и, како наводи лист, у паници схвата да се политика на коју се он ослања новог уједињавања Срба неумитно топи“.

Аутор оцењује да истовремено с протестним литијама у Црној Гори, Милорад Додик изазива нову кризу у БиХ, поновно претећи њеним разбијањем и осамостаљењем Републике Српске.

Јутарњи додаје и да су Милорад Додик и Андрија Мандић, лидери Срба из БиХ, односно Црне Горе, били на састанку с Вучићем који им је пружио подршку, јер је стао иза Републике Српске и “нашег народа у Црној Гори”, придајући себи, како тврди лист, позицију “патријарха” свих Срба, као некад Милошевић.

Лист оцењује и да је позиција Вучића “штитим интересе Србије и свих Срба” коју стално понавља, заправо, како тврде, „прилично опасна по регион, али и саме Србе, подсетимо ли се постмилошевићевских времена“.

Оставите Коментар