Након што је Исламска држава недавно пустила снимак на коме се види њихов вођа Абу Бакр ал-Багдади, један детаљ открио је да његов телохранитељ носи пиштољ за који хрватски аналитичари верују да је произведен у Хрватској.

Наиме, један аналитичар специјализован за оружје у употреби на Блиском истоку закључио је да је реч о ХС.9, производу карловачког ХС Продукта. Пажљивим прегледом чини се да је исти аналитичар заиста у праву.

Одређени детаљи ручке су идентични, а у прилог иде и чињеница да је пре неколико година барем 20.000 таквих пиштоља завршило у рукама ирачке полиције и специјалних јединица. Узевши у обзир да је тамошња полиција познатија по разбацивању новцем и јефтином продајом свега што могу да понуде на црном тржишту, врло вероватно је тако и тај пиштољ завршио у рукама терориста.

Ово није једино оружје које џихадисти оружје, а да је пореклом из Хрватске. Тако и пушке ВХС-2 завршава широм Блиског истока и након што их ирачка полиција задужи и прода.

Американци су се сусретали са сличним проблемима док су значајније финансирали локалну војску и полицију. Редовно су проналазили „невидљиве дивизије“ где би на папиру било неколико хиљада војника под пуном војном опремом, а заправо је било реч о неколико стотина лоше опремљених добровољаца.

Војну опрему и сав остали материјал би надређени распродавали чим би им стигао. Новац би, наравно, улагали у виле и луксузне аутомобиле.

Иначе, ово није први пут да се у рукама терориста проналази хрватско оружје па су до сада стизали снимци и информације на којима су се међу заплењеним комадима налазили минобацачи, пројектили, стрељиво, пушке и кациге.

Оставите Коментар