Kако тврде хрватски новинари, руско оружје било би размештено у Сокоцу, Требињу и на Маховљанима крај Бањалуке, на свега 150 километара од Загреба.
Руси планирају да у Републици Српској направе своје три војне базе из којих би на нишану ракетних система имали целу Европу, пише загребачки ‘Јутарњи лист’!

– О овоме су Милорад Додик и руски председник Владимир Путин разговарали на шест састанака, колико су их имали у последње четири године.

Базе би биле смештене у бившим касарнама, а улазница у ове пројекте била би градња тзв. хуманитарних центара у тим напуштеним војним комплексима – пише ‘Јутарњи’.

Председник РС Милорад Додик јуче се није оглашавао овим поводом, али је дан раније изјавио да Бањалука у касарнама које се обнављају нема ни руске, ни америчке ракете.

Kоментаришући наводе хрватских медија, експерт за тероризам и безбедност Џевад Галијашевић каже за Информер да би ова идеја, уколико је реална, могла да представља руски одговор на иницијативу Америке да милитаризује Брчко.

– Вашингтон најављује потпуну милитаризацију Дистрикта Брчко. Њихове снаге требало би да се прикључе већ формираној јединици Велике Британије од 600 специјалаца, чији је долазак у Брчко све извеснији.

Због тога је на овом простору неопходно и присуство Русије, као извозника стабилности и чувара међународног правног поретка – поручује Галијашевић.

Нешковић: Игра великих сила

Политиколог Радомир Нешковић истиче да је ово игра великих сила и да од прављења нових база нема ништа.

– Присуство војске у БиХ регулисано је Дејтоном. Без дозволе НАТО и Тела за примену мира, ниједна војна сила не може у БиХ да инсталира своје јединице. Да би у Требињу, Соколцу и на Маховљанима било допремљено руско наоружање, морало би да прође преко територије коју контролише НАТО – подвлачи Нешковић.

(Јутарњи лист)

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар