Министарство обране (МОРХ) известило је у понеђељак како је 12 хрватских војника на мисији у Kабулу, у Авганистану, превентивно вакнцинисани су против беснила јер су били у контакту с псом луталицом, а касније је утврђено да здравље припадника 11. ХРВЦОН-а није било угрожено.

  • Дванаест припадника 11. хрватског контингента који се налазе у кампу у Kабулу превентивно је вакцинисани против беснила, у складу са налогом лекара РОЛЕ 2 болнице, јер су били у контакту са псом луталицом. Наиме, према информацијама добијеним од заповедништва 11. хрватског контингента, протекле недеље је пас луталица, за којег је на основу његовог агресивног понашања постојала сумња на беснило, изгребао неколико припадника Хрватског контингента који су се тада налазили у кампу у Kабулу – наводе из МОРХ-а.

Додаје се како је пас луталица одвезен на преглед, због агресивног понашања постојала је сумња на беснило, а одмах су предузете мере додатне здравствене заштите за припаднике хрватског контингента.

Према мишљењу струке није било опасности за њихово здравље.

Пас луталица је наводно „ради предострожности“ еутаназиран, а узорци су упућени на даљу анализу.

Из МОРХ-а су истакли како је реч о подручју у ком је беснило учестала појава те ће се сви припадници 12. ХРВЦОН-а, који се припремају за упућивање на подручје мисије, бити превентивно вакцинисани.

Leave a Reply