Хрватски портал Index.hr поставио је анкету са питањем да ли председнику Србије Александру Вучићу треба забранити улазак у лијепу њихову јер им је синоћ, на обележавању Дана сећања на жртве „Олује“, рекао оно што раније ниједан политичар из Србије није!

Хрватски медији целог дана баве се говором српског председника на скупу у Бачкој Паланци, бесне и тобож се чуде што је Вучић Хрватску упоредио са нацистичком Немачком.

Да подсетимо на део говора председника Србије због којег су се узбуниле усташе:

„И није никаква случајност што су датуми, злочина због различитости, због вере и нације, исти. Нацисти су 4. августа 1944. године, провалили у сигурно скровиште јеврејске девојчице Ане Франк и одвели је у логор, да умре.

Они који су, на исти тај дан, 4. августа 1995. године провалили у Крајину, убили више од две хиљаде људи и 250.000 прогнали, само су поновили исту ствар. Исти злочин против некога ко је различит, има другчије име, порекло и неког свог Бога.

И у оба случаја, једина кривица и Ане Франк и Срба из Крајине била је не нешто што су урадили, него нечије убеђење да ће, без њих, нека земља, неки људи, бити лепши и бољи.

У оба случаја тражено је и примењено коначно решење. У оба случаја, они који су другачији, оптужени су за само своје постојање. И није пука коинциденција то што је Хитлер, 1919. године оптужио Јевреје за то што се „множе“, и што је исту ту реч – „множили су се“, употребио Туђман, у свом говору у празном Книну, ослобођеном Срба, од сопствених становника.

Мотив је, дакле, вечан, исто као злочин који је проузроковао. Мржња, у својој ирационалности, не препознаје ни време нити било какав крај, осим оног, коначног, да некога нема. Разлика је, после свега, само у бројкама, које говоре, не о мањој жељи, него о мањој ефикасности.

А намера је иста. Хитлер је хтео свет без Јевреја, Хрватска, њена политика је хтела Хрватску без Срба, јер су, како је речено, „разарали хрватско национално биће“ – рекао је председник Вучић и на закључио, што Хрвати, наравно, нису пренели:

– Данас Србија говори у име свих Крајишника. Без трунке мржње, без позива на освету, без жеље за било чим другим осим за истином, и елементарном правдом.

И, господо из „лијепе ваше“? Шта од изреченог није истина? Да ли је Вучић изрекао макар једну неиситину, или се бавио историјским и лако проверљивим чињеницама? Зар није ваша НДХ била једина нацистичка држава уз Немачку?

Или сте можда шокирани што се коначно појавио неко ко сме да вам каже истину у лице. Ону истину коју ниједан политичар пре њега није смео. Па сад хоћете да му забраните улазак у „лијепу вашу“.

Ако је то разлог, и треба да му забраните! А он ту забрану треба да доживи као одликовање!

Извор: informer.rs / index.hr