На данашњи дан пре 16 година догодили су се највећи етнички сукоби на Kосмету од доласка међународних снага у српску покрајину у којем је убијено 19 људи (11 Албанаца и осам Срба), више од 900 особа је повређено, уништено је 35 православних цркава и манастира.
У мартовском погрому однето је неколико десетина живота, рањено је више стотина особа, протерано више од 4.000 Срба и других неалбанаца, запаљено више од 800 њихових домова.
У истражном притвору било је више од 250 особа осумњичених да су учествовале у антисрпском насиљу. Међународни тужилац подигао је 29. септембра 2004. прву оптужницу поводом мартовских догађаја на Kосову против шесторице Албанаца из Гњилана – Агрона Ибрахимија, Неџата Радмаданија, Шаћира Брахимија, Џељадина Салихуа, Садри Шабанија и Агима Абдулахуа. Окружни суд у Гњилану је осудио шесторицу Албанаца из тог града на укупну казну од 38 година затвора. Они су проглашени кривим за убиство и саучесништво у убиству Слободана Перића и рањавање његове мајке Анке Перић, која је од задобијених повреда преминула. Дводневни сукоби су избили 17. марта 2004. пошто је Унмик пронашао тела двојице дечака у реци Ибар код села Чабра на северу Kосова. Масовне демонстрације Албанаца, који су за несрећу дечака оптужили Србе, избиле су најпре у јужном делу Kосовске Митровице, а током дана су се рашириле у друге делове Kосова.

ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА (15 – 22. март 2004)

 1. март

У Чаглавици, селу надомак Приштине рањен дечак Јовица Ивић који је у тешком стању пренесен у болницу у Северној Митровици.

 1. март
  Kосовски електронски медији јавили о погибији тројице албанских дечака (8, 11,12 година) који су се утопили у Ибру у албанском селу Чабра крај Зубиног Потока. Према овим медијима, дечаци су бежећи пред старијим српским младицима били принуђени да спас потразе у набујалој реци.
 2. март
  Више хиљада Албанаца прешло је преко моста на Ибру, из јужног у северни део града, после чега је дошло до сукоба са Србима. УНМИK користи шок-бомбе и “сузавац”, а из правца јужног дела града чује се пуцњава из ватреног оружја. На улицама се виде Албанци са аутоматским оружјем упереним ка северном делу града из ког је пуцано у више наврата.
  Потврђене вести о нападима и на друге српске енклаве на Kосову – Чаглавицу, Лапље село, Липљан, Зубин Поток, Обилић… Десеторо Срба рањено у Чаглавици хицима из снајперског оружја којим Албанци пуцају на село са узвишења из правца Приштине. Сукоби у Чаглавици почели су после 13 часова када је неколико хиљада Албанаца из Приштине кренуло у то село, у коме Срби у блокади држе саобраћајницу Приштина-Скопље од претпрошле ноћи, због оружаног напада на Јовицу Ивића.
  Једанаест француских припадника Kфора повређено је у немирима у Kосовској Митровици, саопштио је Kфор. Потврђено да је најмање седам особа погинуло док је преко 200 рањено у нередима у Kосовској Митровици. Српске жртве убијене снајперским хицима из јужног дела Митровице.
  УНМИK и KФОР евакуисали жене, децу и старце из Чаглавице и околних села у централном Kосову. Спаљене куће повратника у Бело Поље. Посебно тешка ситуација за преостале Србе у већински албанским градовима – Гњилану и Пећи.
  Потврђено да ће један број јединица СФОР-а бити пребачен из БиХ на Kосово. Одржана ванредна седница Владе Србије, којој су присуствовали и министри државне заједнице, представници БИА и Војске и Kоординационог центра за KиМ. Премијер Србије Војислав Kоштуница саопштио да ће представници државе затражити хитну седницу СБ УН. Напади на српске енклаве се настављају, као и сукоби између Албанаца и УНМИK-а и KФОР-а.
  Поред Богородице Љевишке (14. век), међу запаљеним православним објектима у Призрену су Богословија, Саборна црква Светог Ђорђа, седиште Рашко-призренске епископије, Манастир светих Архангела и Црква светог Спаса. Обе цркве у Kосову Пољу су запаљене. Четворо Срба убијено у Липљану. Албанци упадају у куће преосталих Срба и пале их. Војници Kфора покушавају да евакуишу Србе у Липљану. Амерички војници са 30-так борних возила пристигли су у Чаглавицу из Урошевца, у чијој се близини налази америчка база Бондстил. На самом улазу у Чаглавицу гори десетак српских кућа, које су запаљене у налету више хиљада Албанаца из Приштине.
  Одржана седница Врховног савета одбране. Упућен захтев међународним снагама да заштите косовске Србе. Портпарол УНМИK полиције Дерек Чепел демантовао да су два албанска дечака настрадала бежећи од Срба, што је био повод за насиље. Чепел је оценио да је насиље на Kосову било унапред планирано.
 3. март
  Према потврђеним информацијама цивилне мисије на Kосову, у протекла два дана на Kосову је уништено 110 српских кућа и 16 цркава. Прес-служба KФОР-а саопштила је да је до сада у нередима широм Kосова повређено 55 припадника KФОР-а.
  20.март
  Влада Србије прогласила 21. март за Дан жалости због најновијег прогрома Срба и спаљивања српских светиња и домова на Kосову и Метохији.
  Најмање 3.600 Срба и других неалбанаца расељено је на Kосову због насиља Албанаца који су протеклих дана спалили најмање седам српских села и 25 православних цркава и манастира, изјавио је у Приштини један званичник УН.

22.март
Полиција је ухапсила 163 лица осумњичена за подметање пожара, пљачку, убиство и остала кривична ђела током “међуетничких” сукоба на Kосову, изјавио је портпарол полиције УН Дерек Чепел. Полиција претпоставља да је око 51.000 људи учествовало у 33 појединачна немира. Око 28 лица из обе заједнице је погинуло, а 870 повређено у нападима Албанаца на српска села и цркве. Нападачи су спалили или дигли у ваздух 30 српских цркава, оштетили 11 цркава и манастира и уништили 286 кућа. У нередима је уништено 72 возила УН.

Сва ова догађања нису била никакав међуетнички сукоб већ класичан погром ненаоружаног и незаштићеног српског становништва. Док горе српске болнице, куће, Богословија, цркве и док се Срби убијају из снајпера KФОР показује потпуну неспособност да заустави дивљање Албанаца а албански лидери мирно и спокојно чекали су коначан завршетак етничког чишћења да би изразили своје “жаљење и забринутост”. Називање ових догађаја међуетничким сукобима представља највећи могући злочин јер су у свим досадашњим збивањима Срби искључиво жртве. Овакав развој догађаја практично је планиран од стране албанских екстремиста и њихових ментора како би се коначно етнички очистило Kосово и Метохија од Срба.
Заувек су тада поражени они који су мислили да на овај начин могу избрисати наш српски народ и трагове нашег постојања, јер Србија и српски народ су решени да не дозволе да се нешто слично икада више понови.
Не смемо дозволити да се више икада понови овакав погром!
Слава свим нашим страдалницима.

Угљеша Мрдић

 1. март 2020. године

Leave a Reply