Република Мадагаскар је дванаеста држава по реду која је повукла признање незавиности Косова.

То је данас саопштио министар посљних послова Србије Ивица Дачић који је истакао да је Влада Србије примила ноту од Министарства спољних послова Мадагаскара, у којој се наводи да је 5. децембра Репубилка Мадагаскар донела одлуку о повлачењу признања Косова.

За повлачење признања незавиности Косова од Мадагаскара може се рећи као једно од највећих дипломатских победа Србије када је у питању борба за јужну српску покрајину будући да се ради о великој држави, како у површинском, тако и у демографском погледу.

Мадагаскар је четврто највеће оствро на свету. Налази се у Индијском океану близу обале Источне Африке,а површина ове државе износи око 600.000 километара квадратних. С друге стране, према попису из 2012. године, Мадагскар има 21.264.000 становника, што је чини највећом државом, у популационом смислу, која је повукла признање Косова.

Фото: Танјуг/Министарство спољних послова Србије
Фото: Танјуг/Министарство спољних послова Србије

– Министарство иностраних послова Републике Мадагаскар изражава поштовање Министарству иностраних послова Републике Србије и има част да му саопшти да је вербалном нотом бр.90/18-АЕ/М од 5.децембра 2018.године Република Мадагаскар донела одлуку да повуче признање Републике Косово – наводи се у вербалној ноти упућеној Србији.

У ноти коју је исто Министарство упутило Приштини прецизира се да се признање повлачи до до постизања праведног, правичног и трајног политичког решења за питање статуса Косова, у оквиру преговора који су у току.

Фото: Танјуг/Министарство спољних послова Србије
Фото: Танјуг/Министарство спољних послова Србије

– Министарство иностраних послова Републике Мадагаскар изражава поштовање Министарству иностраних послова Републике Косова и с позивом на писмо од 24. новембра 2017. у вези са признајем Републике Косово од стране Републике Мадагарскар, има част да му саоспсти да, пошто је подробно размотрило ситуацију и желећи по сваку цену да охрабри дијалог који и даље траје између Републике Србије и органа Косова уз примену Резолуције 1244 (1999) и исто тако да би се омогућило обема странама да дођу до праведног, правичног и трајног политичког решења за питање статуса Косова, Министарство иностраних послова Републике Мадагаскар донело је одлуку да повуче признање Косова као независне државе док се не окончају преговори који се воде под покровитељкством међународне заједнице – наводи се у вербалној ноти упућеној Приштини.

Информација да је Мадагаскар повукао признање Косова била је уједно ударна вест у целом свету.

Подсетимо, до сада су признање Косова повукле следеће државе: Соломонска острва, Унија Комора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото, а данас је ноту о повлачењу признања Косова послао и Мадагаскар.