Због преименовања Загорске улице у Земуну у улицу Благоја Јововића његова породица упутила је писмо захвалности заменику градоначелника Београда. Писмо преносимо у целини.

Поштовани господине Весићу,

супруга Глади Мико, син Гаврило, ћерке Јадранка, Марија и Карина Јововић желимо да Вам се захвалимо на Вашој иницијативи за именовање једне од важних улица у престоници републике Србије, граду Београду, у част ратног борца и хероја нашег супруга и оца г. Благоја Јововића.

Драго нам је да Република Србија и град Београд не заборављају своје хероје.

Та иницијатива омогућава да проговори правда и да се препозна историјска истина и важност коју је имао планирани и храбри атентат који је наш Благоје учинио против ратног злочинца поглавника Анте Павелића.

Овај херојски чин је извршен уз помоћ и других патриота Срба из Буенос Ајреса.

Истакнимо само очински благослов који је Благоје имао од стране свештеника Радојице Поповића.

Наш драги Благоје је морао да живи чувајући ту тајну у тишини своје породице више од педесет година све док га митрополит Амфилохије, приликом његове посете манастиру Острогу, није наговорио да открије истину свима.

Благоје је до последњег даха преживљавао дубоко емотивно судбину свог народа у широј отаџбини у току последњих ратних догађања у бившој Југославији, а нарочито судбину светог Косова и Метохије, и тако је и предао своју душу Богу.

Двадесет година након смрти Благоја Јововића, овај Ваш пројекат и признање уздижу лик Благоја Јововића на ниво великих синова српског народа и остављају његов лик на право место у историји као пример на којем се уче покољења.

Његов пример је пре свега сведочанство о љубави према својој Отаџбини и Цркви, српским вредностима које су му усадили његови преци и пример снажне посвећености сећању на огромни број невиних жртава које је српски народ поднио у НДХ и посебно у концентрационом логору Јасеновац.

Још једном срдачно захваљујемо Вама, члановима скупштине града Београда и свима који су овај свечани чин омогућили.

Вољели би да једног дана, кад то прилике буду допустиле, породично посетимо град Београд и да вам се и лично захвалимо.

Породица Јововић, град Росарио, Република Аргентина.

Оставите Коментар