Гигант одбрамбене индустрије, америчка компанија „Нортроп Груман“, изазвала је буру у целом свету рекламом у којој се хвали својим убитачним производима.

Kомпанија која је најпознатија по стелт бомбардерима и извиђачким дроновима је један од највећих произвођача оружја на свету, а њихови приходи само током 2019. године су били већи од 34 милијарде долара.

У својој реклами они хвале перформансе стелт бомбардера Б-2, и наводе да су њихови авиони одиграли кључну улогу у сваком рату који су Американци водили још од 90-их година.

Б-2 „Дух“ је своје прве бомбе избацио управо током НАТО агресије на нашу земљу 1999. године. Шест авиона овог типа је летело сваки дан из базе у Мисурију ка Србији, у мисијама које су трајале и по 30 сати. Из „Нортроп Грумана“ напомињу да су авиони овог типа уништили 33% свих циљева на територији СР Југославије, између осталог и амбасаду НР Kине.

Уз пратњу злокобне музике на синтисајзерима, из „Нортроп Грумана“ нам објашњавају да њихови стелт бомбардери могу да униште мете на било којој тачки на планети, и хвале се убитачним наоруђжањем које могу да носе.

На страну то што се убијање људи представља као нешто вредно хвале, из те „компаније смрти“ са поносом настављају: „када САД крене у рат, Б-2 иде први – тако је било и у Ираку, Авганистану, Србији и Либији“.

Затим подсећају да је у јануару 2017. године, Б-2 бомбардовао „терористичке“ циљеве у Либији, иако заборављају да помену да је баш њиховом интервенцијом 2011. године Либија претворена у пропалу, џихадистичку државу.

На крају снимка они скрећу пажњу на свој нови авион – Б-21 „Рејдер“, који ће заменити Б-2, и обећавају да ће та летелица имати још напредније капацитете. Нови авион ће свој први лето обавити у децембру 2021. године, а ваздухопловство САД ће купити најмање 100 комада.

Б-2 „Дух“ је познат по својој баснословној цени, па тако један апарат овог типа кошта више од 2 милијарде, док сат времена лета кошта 135.000 долара. Нортоп Груман је направио 21 авион Б-2 између 1987. и 2000. године, а за наследника Б-21, обећавају да ће бити много јефтинији, и коштаће 564 милиона долара по авиону.

--

1 KОМЕНТАР

  1. Pa šta ima da se hvale kad to non stop rade. Koliko su ratova vodili od 2. Svetskog rata? Pa oni su non-stop u nekom ratu na hiljade milja daleko od njihove teritorije. Pitanje za Petrović Todora, kako oni nisu napali nas nego su branili šiptare od S Miloševića. Pa nije baš tako. Pošto sam iz Prištine da Vam kažem da mi od njih još od šezdesitih godina (otac je morao da me dočekuje iz škole jer sve su nam krali iz školske torbe). Tada je bilo 4 o0deljenja srba i dva šiptara. Ali kako se kote ko zečevi oni su nas polako brojčano prešli. Aonda je počeo još veći zulum i jače iseljanje. A od Miloševića nismo ni mi imali vajde. A onda „humanitarno“ bombardovanje od strane 19 zemalja +5 koje su im dale dozvolu za prelet. Sa troje male dece morala sam dok je muž bio na ratištu da te brani da bežim iz Prištine bez igde ičega u centralnu Srbiju. Zato svima njima želim da ih korona sravni sa zemljom, ili nekii tornado,… A tebi Petroviću puno pozdrava i mali uključi mozak. Ilii si njihov agent?

Leave a Reply